1 octombrie 2023
19.1 C
București

Un nou virus de origine animală face victime printre oameni. Sursa este tot China

Coronavirusul nu va fi ultima boală contagioasă care să provoace o pandemie, întrucât noi boli vor avea un impact tot mai mare în viaţa omului”, este declarația unui expert din cadrul departamentului de boli infecţioase al spitalului Huashan. Iar astfel de afirmații ne dau fiori de teamă, având în vedere că în China a fost descoperit un nou virus de origine animală, care se transmite la oameni.

Presa de stat chineză a anunțat marți că un studiu ştiinţific a relevat detectarea în două provincii din această țară a 35 de contagieri la oameni cu un virus de tip Henipavirus.

Un articol publicat de o echipă de cercetători chinezi şi singaporezi în New England Journal of Medicine, una dintre publicaţiile medicale cele mai prestigioase, vorbește despre cazuri de îmbolnăvire descoperite în provinciile Shandong (estul Chinei) şi Henan (centrul Chinei). Din fericire, niciunul dintre pacienții infectați cu acest virus nu se află în stare gravă.

Specialiștii explică faptul că virusul, pentru care la ora actuală nu există vaccinuri sau tratamente, a fost detectat prin probe prelevate din gâtul pacienţilor care au avut contact recent cu animale şi este asociat cu simptome precum febră, oboseală, tuse, lipsa poftei de mâncare, greaţă, dureri de cap şi dureri musculare.

Analizele ulterioare au evidențiat faptul că că 26 din cei 35 de pacienţi purtători ai acestui Henipavirus au dezvoltat aceste simptome clinice, la care se adaugă iritabilitate şi stări de vomă.

CITEȘTE ȘI: Oamenii de știință au găsit o posibilă explicație pentru cazurile neobişnuite de hepatită la copii

Tot liliecii sunt vinovați

În acest context, oamenii de știință atrag atenția că Henipavirusul este una dintre principalele cauze emergente ale saltului bolilor de la animale la oameni (proces denumit zoonoză) în regiunea Asia-Pacific.

Cercetările efectuate până acum indică faptul că unul dintre vectorii de transmitere ai virusului sunt liliecii de fructe, consideraţi gazde naturale a două dintre Henipavirusurile cunoscute: virusul Hendra (HeV) şi virusul Nipah (NiV).

La rândul său, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) semnalează că virusul Hendra provoacă la om infecţii care merg de la cele asimptomatice până la infecţii respiratorii acute şi encefalite grave, cu o rată de deces estimată între 40% şi 75%, care „poate varia în funcţie de capacităţile locale de cercetare epidemiologică şi gestionare clinică”.

Până acum nu a fost dovedită existenţa unei transmiteri de la om la om. Totuși, există cercetări anterioare au semnalat că acest tip de contagiere nu este exclus.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei