2 decembrie 2023
13.9 C
București

Oamenii de știință au găsit o posibilă explicație pentru cazurile neobişnuite de hepatită la copii

Lumea medicală a intrat anul trecut în alertă din cauza unor cazuri neobişnuite de hepatită la copii. Boala a fost depistată în 35 de țări, iar specialiștii au crezut initial că este o consecință a COVID 19.

Oamenii de știință din Marea Britanie susțin, într-un studiu preliminar, că  boala ar putea fi provocată de o combinare a două virusuri revenite în urma pandemiei.

Cercetătorii de universităţile din Glasgow şi College London au constatat că, din cauza crizei sanitare provocate de pandemia COVID-19, unii copii nu au mai fost expuşi timpuriu unor virusuri comune, printre care adenovirusul ce provoacă răceli şi probleme gastrointestinale şi aşa-numitul virus adenoasociat 2 (AAV2), care în mod normal necesită co-infecţia cu adenovirus sau cu alte virusuri pentru a se putea replica.

Când au fost ridicate restricţiile (anti-COVID-19), copiii au început să interacţioneze mai mult şi virusurile au început din nou să circule liber. Copiii s-au văzut astfel expuşi brusc, fără imunitate dobândită, unei întregi baterii de noi infecţii”, a explicat Judith Breuer, expertă în virusologie la Universitatea College London.

Oamenii de știință spun că, având în vedere că au fost expuși fără imunitate în faţa acestor virusuri, copiii predispuși să dezvolte hepatită s-au îmbolnăvit.

În timpul studiului, cercetătorii au constatat că „hepatita infantilă acută fără viruşii hepatici de la A la E se asociază cu prezenţa unei infecţii cu AAV2, care ar putea reprezenta un patogen primar sau ar putea fi un biomarker util al unei infecţii recente cu HAdV (adenovirus uman) sau HHV6B (virus herpes uman 6)”.

CITEȘTE ȘI: Hepatita severă de cauză necunoscută îngrijorează părinții

În acest condiții, oamenii de știință trag un semnal de alarmă si susțin necesitatea urgentă a unor studii mai ample pentru investigarea rolului AAV2 în cazurile de hepatită infantilă. Cercetătorii britanici subliniază faptul că trebuie să înţelegem mai bine circulaţia sezonieră a AAV2, un virus care de obicei nu este căutat la analizele de rutină. Ipoteza lor este că un vârf de infectare cu adenovirus ar putea coincide cu un vârf în expunerea la AAV2, ceea ce ar fi condus la o manifestare neobişnuită a hepatitei la copii mici.

Statisticile din Marea Britanie arată că, din cei 268 de copii confirmaţi cu această hepatită misterioasă, majoritatea aveau vârsta sub cinci ani, iar aproximativ 40% dintre ei au necesitat internare la terapie intensivă.

Până acum, la nivel mondial, au fost raportate cel puțin o mie de cazuri de îmbolnăviri.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Arhiva Ordinea Zilei
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei