2 aprilie 2023
9.1 C
București

Ne bucurăm de o prăjitură cu ciocolată

Ciocolata este iubită de toată lumea, așa că m-am gândit ca pentru acest sfârșit de săptămână să vă provoc să pregătiți o prăjitură cu ciocolată de care să vă bucurați alături de cei dragi.

Ingrediente pentru foi:

  • 10 ouă
  • 300 gr. de făină 000
  • 300 gr. de zahăr(pudră)
  • 40 ml. de ulei
  • o esență de rom

Mod de preparare

Separăm albușurile de gălbenușuri, iar albușurile se bat spumă cu jumătate din cantitatea de zahăr. Ne oprim atunci când obținem o spumă densă și lucioasă. Gălbenușurile se mixează cu cealaltă jumătate din cantitatea de zahăr, iar când amestecul a devenit o cremă groasă, vom adăuga treptat esența.

CITEȘTE ȘI: Pandișpan

Ulterior vom pune și uleiul, pe care îl adăugăm treptat și făina.

Mare atenție! După ce am mixat bine gălbenușurile cu ingredientele menționate mai sus, adăugăm albușurile. Trebuie să avem grijă să respectăm acești pași și niciodată să nu adăugăm crema de gălbenușuri în albușuri. Când adăugăm albușurile, amestecăm ușor, amestecând cu o spatulă, cu mișcări de jos în sus.

Din compoziția rezultată vom putea obține patru-cinci foi coapte în tava normală a aragajului. Numărul foilor depinde de cât de subțiri le faceți.

Înainte de a pune compoziția în tavă, o vom acoperi cu hârtie specială pentru ca aluatul să nu se prindă sau să se ardă ( este indicat să punem mai multe foi de hârtie, cam 3-4). Peste hârtie, vom întinde compoziția, pe care o nivelăm cu un cuțit cu lama lată sau cu o spatulă specială.

CITEȘTE ȘI: Negresă pufoasă cu glazură de ciocolată

Foile se coc la foc potrivit (170-180 grade) în jur de 10 minute. Mare atenție! Foile se rumenesc foarte repede. Foile sunt gata atunci când sunt rumenite pe margine.

Ingrediente pentru crema ganache:

  • 500 ml. de friscă ( minimum 30% grăsime)
  • 500 gr. de ciocolată cu 30-40% cacao

Mod de preparare:

Smântâna pentru frișcă se pune într-o oală și se pune pe foc. Atunci când este pe punctul de a fierbe, trebuie adăugată ciocolata. Vom lua oala de pe foc și vom amesteca energic până se topește toată ciocolata.

Crema obținută o lăsăm peste noapte la frigider. Este nevoie să stea la rece minimum trei ore. Este important ca această cremă de ciocolată să fie foarte bine răcită înainte de a o mixa. Pentru a deveni aerată și cremoasă, crema ganache de ciocolată trebuie mixată foarte bine. Prin acest procedeu capătă ținută, o putem pune în forme și o putem modela. Ganache-ul nebătut rămâne cleios și ușor fluid, oricât este de rece.

Cum “construim” prăjitura cu ciocolată

Se pune o foaie pe tava de unică folosință și se repartizează crema uniform. Adaugăm o nouă foaie și punem din nou cremă. Tot așa, până se termină toate foile și crema. Se lasă apoi acoperită cu folie alimentară în frigider până a doua zi când o putem tăia în cuburi și glazura după preferință.

Poftă bună!

Autor: Genny Vasilescu
Foto: Ordinea Zilei

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei