De pe masa din Duminica Floriilor nu poate lipsi desertul. Așa că vă propun o rețetă de prăjitură delicioasă pe care o puteți servi într-o zi atât de specială. Vă puteți delecta cu o sarailie cu nucă sau, așa cum este cunoscută în zona Moldovei, învârtita moldovenească.
Pentru umplutură aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- 500 grame de nuci (măcinate)
- 50 ml. de ulei
- zahăr vanilat (opțional)
- 100 gr. de zahăr tos
- 10 linguri de miere
- 1 lingură de zeamă de lămâie
Pentru foi aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- 800 gr. de făină tip 000
- 400 ml de apă călduță
- 25 gr. de drojdie proaspătă sau 7 gr. de drojdie uscată
- 20 gr. de sare
- Puțin ulei pentru uns blatul de lucru
Se frământă exact ca aluatul de pâine și se lasă la dospit. După dospire se împarte aluatul în patru bucăți.
CITEȘTE ȘI: Pregătim frigărui de somon şi fructe de mare
Mod de preparare:
Sarailia se prepară ca și baclavaua, dar nu are forma obișnuită de plăcintă, ci de strudel, dar mult mai subțire.
Se ia o bucată de aluat și se întinde o foaie dreptunghiulară subțire. Foaia va fi stropită cu ulei peste care presărăm nucă tocată, iar apoi zahăr tos și opțional zahăr vanilat. Apoi punem altă foaie deasupra și procedam la fel ca la prima foaie până punem toate cele patru foi.
Facem un rulou și îl răsucim până la subțiere. După ce am subțiat ruloul, îl aranjăm într-o tavă rotundă în formă de colac, începând de la mijlocul tavii până la marginea tavii.
Dăm sarailia la cuptorul preîncălzit și atunci când începe să se rumenească scoatem taca afară și ungem sarailia ungem cu miere și zeamă de lămâie (opțional).
Băgăm tava înapoi în cuptor până se rumenește complet.
După ce scoatem sarailia din cuptor, o mai ungem o dată cu miere și o lăsăm la răcit.
Pofta buna!
Autor: Genny Vasilescu
Foto: Ordinea Zilei