Sănătatea fiecărui individ începe din farfurie! Alimentația joacă un rol major în starea noastră de sănătate. Încă de la naștere ne este oferită posibilitatea unui regim sănătos de viață care debutează prin alăptarea la sân.
Pe măsură ce ne dezvoltăm este important să ne alimentăm sănătos și astfel putem evita o serie de boli grave.
Starea de sănătate a fiecărui individ, evaluată adesea prin ceea ce se numește un status nutriţional optim, derivă din echilibrul obţinut între necesarul şi aportul nutriţional. Existenţa unui stări de nutriţie optime promovează creşterea şi dezvoltarea organismului, menţine starea de sănătate, permite desfăşurarea activităţii zilnice şi participă la protecţia organismului faţă de diverse agresiuni sau boli.
Să ținem bolile la distanță!
Alimentația sănătoasă începe cu alăptarea sau alimentația la sân. Alăptarea este una dintre cele mai eficiente modalități de nutriție și de a oferi copiilor cel mai bun început în viață.
În urma unei alimentații neadecvate, de obicei în exces, care se asociază cu lipsa activității fizice, se ajunge în situația în care ca numărul bolilor cronice să crească constant. Dintre acestea, cele mai importante sunt bolile cardiovasculare și diabetul zaharat. La nivel mondial 1 din 11 persoane are diabet, 1 din 2 bolnavi cu diabet nu este diagnosticat, 1 din 5 persoane cu diabet are peste 65 de ani.
Sfaturile OMS. Cele cinci lucruri importante pentru o alimentație sănătoasă sunt:
- Alimentația exclusivă la sân a copilului până la șase luni și continuarea alăptării până la doi ani;
Laptele matern furnizează toate substanțele nutritive și lichidele de care bebelușii au nevoie în primele șase luni de creștere și dezvoltare.
- Consumul unei combinații de alimente diferite, inclusiv alimente de bază (de exemplu, cereale precum grâu, orz, secară, porumb sau orez sau tuberculi amidon sau rădăcini precum cartof, ignam, taro sau manioc), leguminoase (de exemplu linte, fasole), legume , fructe și alimente din surse animale (de exemplu, carne, pește, ouă și lapte). Consumul unei varietăți de alimente neprelucrate și proaspete în fiecare zi îi ajută pe copii și adulți să obțină cantitățile corecte de substanțe nutritive esențiale.
- Consumul unei mari varietăți de legume și fructe.
- Consumul unei cantități moderate de grăsimi și uleiuri. Evitarea alimentelor procesate, coapte și prăjite care conțin grăsimi trans produse industrial;
- Consumul de puțină sare și zaharuri. Persoanele care reduc cantitatea de zaharuri din dieta lor pot reduce, de asemenea, riscul de boli netransmisibile, cum ar fi bolile de inimă și accidentul vascular cerebral.
Pacienții diabetici trebuie să respecte tratamentul prescis și recomandările unui stil de viață sănătos:
- Tratamentul stabilit de medicul diabetolog/medicul curant va fi modificat doar la recomandarea acestuia. Un aspect foarte important este ca pacienții să urmeze sfaturile medicale avizate și evitarea automedicației sau a suplimentelor naturiste în scop preventiv sau chiar tratament.
- Prescripția dietetică, calcularea cantității de carbohidrați, diversificarea alimentației cu un aport crescut de legume, fructe, proteine precum și hidratarea corectă trebuie respectate cu strictețe.
- Exercițiul fizic, chiar și la domiciliu, de minim 30 minute zilnic, bazat pe exercitii ușoare este de asemenea, un factor important de obținere și păstrare a unui bun control glicemic. Evitarea sedentarismului este un deziderat.
- Igiena somnului este la fel de importantă, în perioada izolării la domiciliu.
Autor: Sofia Filip
Foto: Pixabay.com