7 octombrie 2022
17.2 C
București

Isteria iodura de potasiu revine și afectează activitatea medicilor de familie!

De citit...

Odată începută ofensiva rusă în Ucraina, în statele vecine s-a declanșat panica din cauza pericolului ca bombele pe care Moscova le varsă asupra țării atacate să nu afecteze una dintre centralele nucleare existente aici. Informațiile legate de posibile scurgeri radioactive produc panică în rândul populației europene, iar oamenii se tem de apariția unui nou episod Cernobîl.

În România, s-a declanșat o adevărată isterie legată de pastilele de iodură de potasiu, pe care unii le cred salvatoare în cazul unui accident nuclear. Dacă în urmă cu câteva săptămâni erau persoane care alergau din farmacie în farmacie pentru a-și procura „medicamentele” minune, acum haosul riscă să se mute în cabinetele medicilor de familie.

În ciuda opiniilor emise de specialiști, care au menționat în nenumărate rânduri că pastila aceasta nu se administrează preventiv, românii continuă să dorească să aibă reserve de iodură de potasiu.

Mai mult, anunțul făcut de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, potrivit căruia cei sub 40 de ani pot primi iodura de potasiu în mod gratuit, pe bază de reţetă de la medicul de familie, a mutat presiunea pe umerii acestei categorii profesionale.

Domnule ministru Alexandru Rafila, veniți dumneavoastră la cabinet acum să îmi consultaţi pacienţii programați? În urma indicaţiilor total iresponsabile pe care le-aţi dat românilor astăzi (n.r. luni), „să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia”, ne sună tuturor în continuu telefoanele să le dăm urgent reţetele pentru iodura de potasiu. Şi vor să o şi înghită, pentru că au înțeles de la dvs. că aşa trebuie, dacă e urgent.”, a scris medicul Raluca Zoiţanu, pe pagina sa de Facebook.

De altfel, și Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie a emis o atenționare importantă legată de acest aspect. Organizația susține că toți cei care vor merge la medicul de familie cu diferite probleme de sănătate vor avea de aşteptat câteva zile sau chiar săptămâni, până când vor obţine o programare, deoarece cabinetele vor fi aglomerate de cei care vor veni să ridice reţetele pentru iodura de potasiu, aşa cum a îndemnat ministrul Sănătăţii.

Federația arată, într-un comunicat de presă, că la medicii de familie au prioritate urgenţele medico-chirurgicale şi mai nou cei care vor să îşi ridice reţeta pentru iodura de potasiu.

Având în vedere anunţul ministrului Sănătăţii cu privire la prezentarea imediată a persoanelor eligibile cu vârsta sub 40 de ani la medicul de familie, pentru eliberarea prescripţiei cu iodură de potasiu, aducem la cunoştinţă pacienţilor cu probleme de sănătate curente că este posibil să aştepte  câteva zile sau săptămâni până vor putea obţine o programare pentru o consultaţie la medicul de familie.  Au prioritate urgenţele medico-chirurgicale şi, conform indicaţiilor ministrului Sănătăţii de astăzi( n. r. luni), persoanele sănătoase cu vârsta sub 40 de ani care doresc reţeta pentru iodura de potasiu, pe care o vor ridica ulterior din cele 2.500 de farmacii din lista afişată pe siteul ministerului. Atenţionăm că reţetele nu pot fi trimise pe Whatsapp, e-mail, fiind necesară prezenţa fizică la cabinet. Semnalăm că şi Sistemul Informatic Unic Integrat al CNAS funcţionează cu întreruperi de astăzi dimineaţă (n.r. luni dimineață), astfel încât pot să apară întârzieri şi pentru consultaţiile programate. Ne cerem scuze pacienţilor noştri pentru situaţia în care am fost puşi din nou de ministrul Sănătăţii”, menționează reprezentanții medicilor de familie.

Ce a spus ministrul Rafila?

Toată această isterie a intervenit ca urmare a faptului că ministrul Rafila a anunțat luni, în timpul unei vizite la Spitalul de Urgenţă Floreasca, faptul că sistemul de distribuţie a pastilelor de iodură de potasiu este „perfect funcțional”. Declarația oficialului a intervenit ca urmare a unei întrebări puse de un jurnalist.

CITEȘTE ȘI: Nu luați Iodură de Potasiu!

Distribuţia pastilelor de iodură de potasiu este perfect funcţională. Îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara, listele se regăsesc la Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică, de unde îşi pot ridica gratuit aceste pastile. Este un sistem perfect funcţional. Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să îl punem la punct”, a menționat Rafila.

Tot în cursul vizitei făcute la Spitalul de Urgență Floreasca, ministrul Sănătății a mai precizat că este posibil ca, pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, cererea de pastile de iodură de potasiu să crească. „Pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, este posibil ca cererea să crească, dar medicii de familie trebuie să elibereze prescripţie acestor pacienţi care au dreptul să primească micro-comprimatele de iodură de potasiu”, a punctat profesorul Rafila.

Analizând punct cu punt cele spuse de șeful de la Sănătate, se înțelege foarte clar că îi îndeamnă pe românii sub 40 de ani să se prezinte „cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia”.

Faptul că ulterior a ieșit din nou public pentru a justifica cele spuse și pentru a tempera lucrurile, nu rezovă cu nimic situația.

Eu am încercat să răspund unei întrebări a unui jurnalist care m-a întrebat ce se întâmplă cu pastilele de iodură de potasiu. Noi am rezolvat această problemă din punct de vedere organizatoric încă în urmă cu o lună şi jumătate când la data de 23 iunie am emis un Ordin care precizează circuitul pe care trebuie o persoană care doreşte să îşi procure din timp aceste pastile care nu trebuie administrate, am avut o campanie în acest sens. Nu trebuie luate în mod preventiv, ci doar dacă apare un incident nuclear care duce la  ameninţare legată de creşterea radioactivităţii. Persoanele în vârstă de până la 40 de ani se pot prezenta la medicul de familie, fie că sunt asiguraţi, fie că sunt neasiguraţi, acolo primesc o reţetă simplă, iar cu acea reţetă simplă se duc la una din cele 2.500 de farmacii de unde îşi ridică pastilele de iodură de potasiu pe care le păstrează la domiciliu”, s-a justificat Alexandru Rafila.

Situația de acum este de fapt o consecință a unui handicap de comunicare pe care continuă să-l aibă instituțiile statului. Modul în care sunt transmise în mod public mesajele de interes național lasă de dorit.

Informațiile care ajung la oameni sunt de cele mai multe ori alarmiste, lipsite de explicațiile necesare, iar de aici rezultă panica.

Iodura de potasiu nu se administrează preventiv!

Cei care acum sunt în drum spre medicii de famile pentru a obține rețetă pentru iodura de potasiu trebuie să știe, în primul rând, că pastilele acestea nu se administează preventiv.

CITEȘTE ȘI:Campanie de informare referitoare la modul de administrare și de păstrare a comprimatelor de iodură de potasiu

Chiar Ministerul Sănătății avertizează că distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populaţia de până în 40 de ani numai în caz de expunere după un incident nuclear.

Cei care cred că dacă iau iodură de potasiu sunt salvați de orice risc, nu fac altceva decât să-și pună sănătatea în pericol.

Medicii au atras atenția în nenumărate rânduri că este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor.

Românii au tendința de a lua tratamente „după ureche”, iar faptul că acum li s-a permis să obțină iodură de potasiu pe rețetă poate genera probleme în rândul celor care nu au înțeles exact rolul acestor pastile.

Prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Societăţii Române de Endocrinologie, a atras atenția în mod public că este o greşeală să se administreze iodură de potasiu în condiţiile în care nu există certitudinea expunerii la iodul radioactiv.

Iodura de potasiu este un agent terapeutic pe care îl folosim ca să protejăm tiroida de expunere la iod radioactiv. De ce vrem să protejăm tiroida? Pentru că în condiţiile expunerii la iod radioactiv există riscul de a dezvolta mai târziu cancer tiroidian. Ceea ce trebuie să ţinem cont este legat de două aspecte: pe de o parte noi trebuie să fim convinşi că în cazul accidentului nuclear dacă s-ar produce izotopul care se eliberează este iodul radioactiv. iodura de potasiu protejează doar împotriva iodului radioactiv, împotriva expunerii la iod radioactiv, nu şi în cazul expunerii la alţi agenţi radioactivi. Este o greşeală să luăm Iodură de Potasiu în condiţiile în care nu avem certitudinea expunerii la iodul radioactiv”, a explicat specialistul.

Medicul a menționat că administrarea iodurii de potasiu nu este lipsită de reacţii adverse, de contraindicaţii sau de precauţii speciale.

Nu toţi suntem expuşi la acelaşi risc în condiţiile expunerii la iod radioactiv. Spre exemplu, persoanele peste 60 de ani se consideră că nici nu ar trebui să ia iodură de potasiu decât dacă sunt foarte aproape de locul unde s-a produs sau dacă doza de expunere este foarte mare atât de mare încât să distrugă tiroida, ceea ce nu se întâmplă decât acolo, strict la focar. Persoanele cele mai la risc de a dezvolta cancer de tiroidă în timp după expunerea la iod sunt sugarii, copiii, femeile gravide sau femeile care alăptează, acestea sunt primele care trebuie evacuate sau adăpostite în cazul unei asemenea situaţii grave care ar putea să se producă”, a mai spus Cătălina Poiană.

Președintele Societăţii Române de Endocrinologie le-a recomandat tuturor să nu ia preventiv iodură de potasiu.

Trebuie să ţinem cont şi să ne luăm nişte măsuri de precauţie, respectiv consultarea medicului atunci când un pacient are o guşă nodulară şi are şi afectare cardiacă sau atunci când există guşă nodulară cu hipertiroidism sau cu boală autoimună a tiroidei. În toate aceste situaţii medicul trebuie consultat, pentru că trebuie văzut în ce situaţie este pacientul respectiv, ce patologii asociate are şi care sunt riscurile la care este expus. Recomandarea noastră, şi aici vin în plus cu o recomandare în calitate de preşedinte al Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, rog persoanele să aibă încredere în specialiştii în domeniul sănătăţii, să asculte părerea experţilor şi să nu facă asemenea lucruri. Să nu îşi auto-administreze această medicaţie fără consultarea medicului şi fără a fi sigur că este nevoie”, a subliniat medicul.

Cum se administrează pastilele de iodură de potasiu

Chiar la începutul acestui an, în martie, Ministerul Sănătății a elaborat un document referitor la măsurile în caz de accident nuclear. Astfel, instituția atrage atenția că administrarea de pastile de iodură de potasiu trebuie făcută în cazul unei urgenţe exclusiv la indicaţiile autorităţilor.

Specialiștii menționează că „tratamentul se va administra optim în maxim 8 ore de la anunţul autorităţilor. Nu se recomandă administrarea iodurii de potasiu după mai mult 24 de ore de la expunerea persoanelor la iodul radioactiv. Administrarea se face în doză unică”.

Modul de administrare a comprimatelor de iodură de potasiu 65 mg (echivalent pentru 50 mg de iod) este următorul:

  •  nou-născuţi – 1 lună – un sfert de comprimat echivalent 12,5 mg iod
  •  1 lună – 3 ani – jumătate de comprimat echivalent 25 mg iod (la sugari se dizolvă un sfert sau jumătate de comprimat, în funcţie de vârstă, în apă sau ceai)
  • 3 – 12 ani – un comprimat echivalent 50 mg iod
  • adulţi şi copii peste 12 ani – două comprimate echivalent 100 mg iod
  • femei gravide şi cele care alăptează – două comprimate echivalent 100 mg iod
  • adulţi peste 40 ani – nu se recomandă profilaxia cu iodură de potasiu persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani, cu excepţia situaţiilor excepţionale în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este de aproximativ 5 Gray (Gy).

Experții Ministerului Sănătății menționează că iodura de potasiu trebuie păstrată ambalată, în locuri uscate, la întuneric, la temperaturi de maxim 25 grade Celsius.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

ElectroPutere Parc a devenit cel mai mare hub de inovație și tehnologie din Oltenia

Forța de muncă bine calificată, infrastructura bună și amplasarea în apropierea Universității din Craiova - cel mai mare centru universitar din sud-vestul României, precum...

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img