25 septembrie 2022
18.8 C
București

Calendarul zilei: Cuviosul Mucenic Marcu, Episcopul Aretuselor, Sfântul Chiril, diaconul

De citit...

La 29 martie, creștinii sărbătoresc Cuviosul Mucenic Marcu, Episcopul Aretuselor și Sfântul Chiril, diaconul.

Sfântul Marcu (sec. 4) s-a născut în perioada domniei împăratului Constantin cel Mare, cel care a oprit prigoanele împotriva creştinilor, dând deplină libertate Bisericii lui Hristos, prin Edictul de la Mediolanum (Milano) din anul 313.

Sfântul Marcu era plin de credință astfel încât răspândea, cu ușurință, textul Evangheliei, aducând mulți oameni pe calea mântuirii, atât prin predicile sale pline de har, cât şi prin pilda propriei sale vieţi, imaculate.

El a fost sfinţit episcop în cetatea Aretuselor, din Siria. În anul 361 a urcat pe tronul împărătesc nepotul lui Constantin cel Mare, Iulian, despre care se știe că a renunțat cu ușurință la credinţa creştină, astfel încât a pornit cu o aprigă determinare împotriva drept credincioșilor Bisericii lui Hristos.

Astfel, ajungând păgânii şi în Siria, l-au prins pe Episcopul Marcu şi l-au bătut, l-au împuns cu suliţe şi cu trestii ascuţite, apoi au turnat saramură peste rănile sale. După aceea, l-au uns cu miere şi l-au lăsat la soare să-l mănânce viespile şi albinele. Dar el, chiar dacă era bătrân, cu puterea harului lui Hristos, a îndurat toate acestea cu multă răbdare, astfel încât mulţi păgâni văzând rezistența sa, dincolo de limitele suportabilului uman, au ajuns la credința în Hristos-Domnul.

Odată cu moartea împăratului Iulian, persecuţiile au încetat, iar Sfântul Marcu a fost eliberat. Cu toate acestea, din cauza multor suferinţe îndurate, Sfântul Episcop Marcu a plecat în lumea  celor drepți la 29 martie, zi care a rămas însemnată cu numele celor doi martiri ai creștinătății.

Și tot așa a fost chinuit şi diaconul Chiril, care propovăduia la rândul său cu mult zel Evanghelia, fiind și el, în cele din urmă, ucis de păgâni.

Ca urmare a grelelor suferințe la care au fost supuși, cei doi au rămas înscriși în istoria omenirii ca mucenici martiri.

Autor: Ligia Beatrice Vasilescu
Foto: Ordinea Zilei
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img