4 iulie 2022
36.5 C
București

Anasonul te scapă de răceală

De citit...

Cunoscută și folosită din antichitate, anasonul, această plantă discretă și aromată, a traversat continentele, găsindu-și loc în bucatele, băuturile, leacurile și pomezile oamenilor.

Anasonul (Pimpinella anisium) este o plantă aromatică din familia Umbelliferae, cultivată prin grădini sau chiar în câmp pentru întrebuințări industriale.

Fructele, achene cu miros aromatic specific și cu gust dulceag (Fructus anisi vulgaris), conțin un ulei volatil, al cărui component principal este anetolul.

Se întrebuințează la prepararea unor băuturi alcoolice (dă nota dominantă a băuturii grecești ouzo) și ca aromatizant în industria farmaceutică și alimentară.

Ceaiul din frunze sau decoctul semințelor se pot lua contra răcelii sau răgușelii.  Fructele, denumite popular semințe, se utilizează în  băi de aburi împotriva durerilor de cap, iar din frunzele crude, zdrobite se pot pune cartaplasme contra dureilor de urechi.

Ceaiul și decoctul se mai iau pentru tratarea afecțiunilor  de tub digestiv.

În medicina veterinară, anasonul se folosea fiert în vin la legături contra mușcăturilor de șarpe. De asemenea, semințele se puneau în poumb furajer, pentru ca vacile să dea mai mult lapte, scrie Valer Butură  în Enciclopedie de etnobotanică românească, Editura Științifică și enciclopedică, București 1979.

Anasonul stelat, denumit popular bădian (Illicium verum), este fructul unui arbust din familia Magnoliaceae, care crește în China și Japonia. Toate părțile arbustului au un miros aromatic plăcut. Se întrebuințează pentru aromatizarea mâncărurilor precum și pentru fabricarea lichiorurilor.

Procurat din comerț, se poate macera în rachiu și se poate administra în afecțiuni  digestive.

Autor: Corina Gheorghe
Foto: Pixabay.com

 

 

- Publicitate -spot_img