30 septembrie 2022
15.2 C
București

Știați că…japonezii au un templu pe care îl dărâmă și îl recostruiesc la fiecare 20 de ani

De citit...

Știați că… japonezii au un templu pe care îl dărâmă și îl recostruiesc la fiecare 20 de ani. Acțiunea face parte din cultura Shinto, o veche religie japoneză, care se practică și astăzi și care, până la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost religia de stat a acestei țări.

Cel mai frecventat loc de către adepții shintoismulului este Marele Altar Ise, aflat în apropierea orașului Ise. Templul are o istorie documentată de aproape de 2.000 de ani și ocupă o suprafață aproximativ egală cu cea a  centrului civic al  orașului Paris.

Într-un ritual numit shikinen sengū, edificiul este demolat și reconstruit de la zero, la fiecare 20 de ani. În acest fel este marcată importanța cercului vieții. Reconstrucția se face la aceleași dimensiuni, dar pe un loc alternativ din incintă. Procesul implică circa 30 de ritualuri și ceremonii diferite, prima dintre ele fiind arborarea copacilor care vor forma noua structură. Recondiționarea durează aproximativ opt ani și include recrearea amenajărilor interioare, a mobilierului și a obiectelor sacre.

Până în prezent, Marele Altar Ise a fost reconstruit de 62 de ori, cel mai recent în 2013.

Tradiția a fost oprită brusc de către americani

Shinto este numele dat credințeler indigene ale japonezilor, ritualurilor închinate spiritelor native, practicilor zilnice și modului tradițional de gândire.

Cei care urmăresc shintoismul se închină înaintea strămoșilor și îi privesc ca pe gardienii familiei. De asemenea, ei își respectă numeroasele kami – spirite care locuiesc în lumea natural.

Nu există o doctrină sau dogmă globală în shintoism, ci se concentrează asupra relației dintre plante, animale, oameni, elementele și ciclurile anuale de creștere, moarte și renaștere.

Shinto se apropie în multe aspecte de  budism, iar mulți  japonezi aderă la ambele credințe. Unul dintre principiile centrale ale budismului este efemeritatea celor pământești.

După cel de-al Doilea Război Mondial, shintoismul și-a pierdut statutul de religie de stat a Japoniei. Deși câteva învățături și practici shintoiste au devenit proeminente în timpul războiului, ele nu mai sunt acum transmise generațiilor următoare, în timp ce altele cum ar fi omikuji, ghicirea destinului, și tradițiile de Anul Nou persistă și în ziua de astăzi, alături de reconstrucția acestui templu.

Ise-Jingu este considerat cel mai sfânt altar din Shinto. Se spune că spiritele strămoșilor familiei japoneze imperiale sunt consacrate acolo. Tradiția veche japoneză îl vedea pe Împărat ca pe un zeu. Dar această tradiție a luat sfârșit foarte brusc, la finalul celui de-al Doilea Război Mondial. După cum se știe Japonia a pierdut războiul, iar Statele Unite l-au obligat pe împăratul Hirohito să emită, la 1 ianuarie 1946, o declarație prin care a renunțat public la ideea divinității sale.

Autor: Corina Gheorghe
Foto/ Video: www.japanfs.org/Youtube

 

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img