1 mai 2024
12.4 C
București

Apariția stresului oxidativ este evitată printr-o alimentație adecvată și prin …mișcare

Oamenii au ajuns să-și petreacă mare parte din timp în interior, iar acest lucru se reflectă direct asupra stării de sănătate. Mai ales iarna, atunci când temperaturile sunt scăzute, multe persoane preferă să stea „la adăpost”, evitând cât se poate de mult ieșitul afară. Mulți au impresia că în acest mod se feresc de bolile de sezon și se protejează. Specialiștii atrag atenția că nu se întâmplă lucrul acesta, în mediul interior oamenii fiind mult mai expuși la concentrații mari de poluanți în aer, inclusiv la virusuri de răceală și gripă. În plus, din cauza faptului că stau foarte mult „închiși”,  ei pot dezvolta stări de stres și anxietate. 

Plimbările în aer liber relaxează organismul.
Plimbările în aer liber relaxează organismul.

Recomandarea medicilor este aceea ca, indiferent de anotimp, să facem cât mai multă mișcare în aer liber. Totodată, este extrem de important să aerisim foarte bine încăperile în care locuim sau lucrăm. În plus, adoptarea unei alimentații echilibrate ajută organismul să facă față mai bine provocărilor din sezonul rece. De altfel, o dietă adecvată este un real sprijin și pentru persoanele care dezvoltă stări de stres și anxietate.

CITEȘTE ȘI: Dumitru Constantin Dulcan: Când ai o boală, nu te revolta contra ei! Omul stresat se vindecă foarte greu!

Foarte reactivi, dar în același timp necesari pentru îndeplinirea anumitor funcții și, astfel, pentru menținerea sănătății, producerea de radicali liberi poate avea în timp efecte negative dacă este excesivă, prin modificarea materialului genetic și a membranelor celulare. Consecința tuturor acestora este o deteriorare a țesuturilor și posibila apariție a diferitelor patologii. De altfel, stresul oxidativ este una dintre cauzele îmbătrânirii celulare și apariției bolilor.

Antioxidanții sunt acele substanțe provenite din alimente, suplimente sau produse de organism care ar putea preveni sau întârzia deteriorarea oxidativă a unei celule. În mod constant, organismul nostru creează molecule instabile denumite radicali liberi, care atunci când se acumulează acționează asupra altor celule și le pot deteriora, printr-o reacție chimică numită oxidare. Factorii de mediu precum poluarea, inhalarea fumului de țigară și expunerea excesivă la soare pot să contribuie la procesele de oxidare, iar substanțele antioxidante pot neutraliza acțiunea acestora. Exemple de alimente bogate în antioxidanți sunt legume precum morcovii, ardeii, spanacul, broccoli, roșiile, ceapa, usturoiul; fructe precum portocalele, căpșunile, lămâia; băuturi precum ceaiul verde, berea, cafeaua, dar și nucile, cacaua pură, scorțișoara”, arată Conf. Univ. Dr. Corina Zugravu, medic primar în igiena alimentației și nutriție

Pentru a preveni apariția stresului oxidativ, una dintre cele mai bune soluții este consumul de alimente bogate în antioxidanți:

  • Orezul negru are o concentrație mare de antociani, un pigment care îi conferă culoarea închisă, dar și un conținut extrem de bogat de antioxidanți, chiar mai mare decât cel al afinelor sau al cireșelor. Este, de asemenea, o sursă de vitamine și minerale, inclusiv fier, proteine ​​și conține de două ori mai multe fibre decât orezul brun. Foarte versatil în ceea ce privește modalitățile de consum, poate fi fiert și consumat ca atare, fie adăugat în cereale la micul dejun, ori folosit chiar la prepararea prăjiturilor sau a altor produse de patiserie.
  • Varza de Bruxelles are un conținut redus de calorii și este bogată în nutrienți precum proteine, carbohidrați și fibre, vitaminele K, C și A, acid folic și mangan. Un studiu a arătat că atunci când participanții au consumat zilnic aproximativ 300 grame de varză de Bruxelles, deteriorarea celulelor din cauza stresului oxidativ a scăzut cu 28%. Conopida este chiar mai redusă în calorii, conține vitaminele C, K, B, acid folic, potasiu, mangan, magneziu și fosfor. Hreanul conține nutrienți importanți precum calciu, magneziu, potasiu, acid folic, vitamina C și zinc, care stimulează puterea sistemului imunitar și activitatea de producere a celulelor albe din sânge, linia de apărare a organismului.

    Cafeaua consumată cu moderație este un remediu pentru sănătate.
    Cafeaua consumată cu moderație este un remediu pentru sănătate.
  • Cafeaua este o altă băutură cu capacitate antioxidantă, ce are în componența sa un grup divers și complex de antioxidanți naturali: compuși fenolici precum acidul clorogenic, cafeic, ferulic, acid p-coumaric. Și cafeaua fără cofeină conține antioxidanți, deși cantitate lor poate fi cu 10-15% mai mică în urma procesului de decafeinizare. O cană de cafea fără cofeină conține cantități de magneziu, potasiu și vitamina B3.
  • Ciupercile au proprietăți antioxidante semnificative datorită compușilor lor bioactivi, cum ar fi polifenoli, polizaharide, vitamine, carotenoide și minerale, dar și a conținutului de vitamine B, C, D, E. Au proprietăți antivirale și imunostimulante. Studiile arată că ciupercile conțin cele mai înalte niveluri din doi antioxidanți ergotioneina și glutation, care luptă împotriva radicalilor liberi și au potențial anti-îmbătrânire.

CITEȘTE ȘI: Șase sfaturi utile pentru a scăpa de stresul de la job

Nu doar alimentația este un aliat important pentru păstrarea stării de bine, ci și mișcarea. Iar dacă alegem să facem mișcare în aer liber este cu atât mai bine. Nu e nevoie să ne luăm abonamente scumpe la o sală de sport sau să alergăm la maraton. Putem face mișcare, alegând să mergem pe jos de la birou acasă sau să ne plimbăm prin parc.

Stresul oxidativ poate fi redus prin:

  • stil de viață echilibrat;
  • alimentație sănătoasă;
  • exerciții fizice.

Astfel se poate reduce oxidarea celulară, este eliminat stresul și se relaxează organismul.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

CITEȘTE ȘI: Urzica te scapă de stres și de oboseală

 

 

Mai multe articole

Președintele a promulgat Legea privind energia eoliană offshore

Legea privind energia eoliană offshore a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Actul normativ reglementează cadrul general necesar implementării în România a proiectelor de producere...

Știrile zilei