17 martie 2025
7.8 C
București

Urzica te scapă de stres și de oboseală

Urzica te scapă de stres și de oboseală. Planta minune, pe care o găsim din abundență primăvara, există, pe tot parcursul anului, în plafare și sub forma ceaiurilor, tincturilor etc . Ceaiul de urzică are un efect benefic asupra sănătății omului, dar trebuie consumat cu moderație pentru că prezintă și o serie de contraindicații.

Urzica (Urtica dioica) este plantă ierboasă, comună, din familia Urticaceae cu peri uricanți. Crește pe lângă garduri, la marginea pădurilor, prin grădini și șanțuri. Planta (Herba uritccae) conține tanin, vitaminele A, C, K ,mai mulți compuși care stimulează imunitatea, inclusiv flavonoide, carotenoide.

Urzica este utilizată în alimentație

Primăvara planta a fost și este utilizată în alimentație. Când resursele de hrană erau limitate (roadele vechiului an erau consumate, iar noua recoltă nu era înființată încă) urzicile aveau un rol important în alimentație, ca fortifiant al organimelor slăbite. Valoarea lor nutritivă a fost intuită din cele mai vechi timpuri întârindu-se credința că urzicile înnoiesc sângele și au efect fortifiant. Se făceau cure de fiertură de urzici, ca atare sau adăugată în ciorbe.  De asmenea,  cu fiertură de  urzici femeile își spălau podoaba capilară pentru a menține sănătatea scalpului și a combate  căderea părului.

Fibrele liberiene din tulpinile bine dezvoltate s-au  folosit ca fibre textile , mai ales pentru confecționarea sacilor.

Rădăcina și părțile areriene se foloseau pentru vopsit în culoarea galbenă.

În ținutul Tutovei, rădăcinile se spălau, se pisau și apoi se puneau la fiert în borș proaspăt. După ce se obținea zeama colorată se lăsa să se răcească, se punea piatră acră  (alaun – sulfat dublu de potasiu și aluminiu),  iar în această soluție se țineau o zi sau două sculurile de lână până se obținea nuanța dorită.

În ținutul  Sucevei se culegeau frunzele tinere și se fierbeau în apă până se colora bine și în această zeamă se punea lâna tratată în prealabil cu zer și piatră acră.

Ceaiul de urzică și beneficiile sale

Ceaiul de urzică,  bogat în vitamine  D, E şi K, lecitină și antioxidanți, poate combate stresul și oboseala. În plus, distruge bacteriile din organism. Este un diuretic natural: contribuie la eliminarea excesului de sare și apă ceea ce ar putea scădea temporar tensiunea arterială.

În același timp, are efect laxativ, curăță rinichii, tractul digestiv, reglează digestia și combate infecțiile la nivelul acestor organe. Poate combate diareea și stimulează metabolismul.

Aceste efecte, împreună cu antioxidanții din compoziție, îl fac ideal și pentru curele de slăbire.

Ceaiul din frunze și vârfurile florifere îndulcit cu miere sau zahăr era utilizat contra tusei sau durerilor de piept. Se mai utiliza un amestec de floare de urzică, miere și fagure alb din care se lua câte o linguriță împotriva tusei .

Locuitorii satelor din împrejurimile localității Carei utilizau ceaiul din frunze de urzică pentru tratarea amigdalitelor, dar și a palpitațiilor.

Cei din satele de la Nord-vest de Iași utilizau acest ceai pentru tratarea afecțiunilor stomacului.

În zona Dănești Vaslui, locuitorii utilizau băi de urzică pentru combaterea hemoragiilor uterine, iar ceaiul din frunze și vârfurile ramurilor era recomandat în bolile de rinichi.

Decoctul rădăcinior și al frunzelor se mai lua pentru tratarea tusei hemoragice, hidropiziei sau altor hemoragii. Decoctul rădăcinilor mai era utilizat  pentru combaterea anxietății, a stărilor de leșin. Bolnavilor  de ciumă li se aplicau comprese din rădăcini și frunze de urzică fierte

Precauții și contraindicații ale ceaiului de urzică

MARE ATENȚIE! În cazul administrării îndelungate, la fiecare 6 săptămâni se fac 10 zile de pauză.

  • În cazul femeilor însărcinate, ceaiul de urzică nu este recomandat, pentru că poate cauza contracții uterine, însă este benefic la o lună după naștere, stimulând lactația și oferind energie proaspetei mămici.
  • La bărbați, consumul de ceai de urzică crește în mod natural secreția de testosteron, dar reduce activitatea dehidrotestosteronului, care cauzează afecţiuni ale prostatei.
  • Vitamina K, din ceaiul de urzică determină creșterea vitezei de coagulare naturală a sângelui, însă acest efect este periculos pentru pacienții cu afecțiuni cardiace, cu tromboze sau care urmează tratamente cu anticoagulante.

Ceaiul de urzică are o concentrație destul de mare de substanțe active și, prin urmare, este indicată opinia unui  medic înainte de a începe o cură.

Efectele ceaiului de urzică

Intern:

  •  formarea normală a globulelor roșii și a hemoglobinei;
  • combaterea stărilor de oboseală și epuizare;
  • îmbunătățirea tonusului și rezistenței organismului;
  • eliminarea lichidelor reținute în exces în corp;
  • detoxifierea organismului;
  • reducerea riscului de sângerare;
  • reducerea disconfortului care apare la nivelul articulațiilor;
  • menținerea concentrației normale a glucozei din sânge;
  • menținerea sănătății prostatei.

Extern:

  •  reducerea riscului de sângerare;
  • reducerea disconfortului care apare la nivelul venelor hemoroidale și a mucoasei anale;
  • menținerea sănătății scalpului și combaterea căderii părului.
Autor: Corina Gheorghe
Foto: Pixabay.com

Mai multe articole

Știrile zilei