20 aprilie 2024
11.3 C
București

Sărăcia bântuie România! Lista beneficiarilor cardurilor sociale s-a mărit cu 150.000 de persoane

Sărăcia bântuie România, numărul celor care ajung în situația de a depinde de ajutorul statului fiind în continuă creștere. Măsurile pe care actuala coaliție guvernamentală le-a luat nu au făcut altceva decât să adâncească și mai mult fenomenul sărăcirii populației. Două partide cu doctrine total diferite au ajuns să facă front comun în transformarea României într-o țară de asistați sociali.

Iar afirmația aceasta este susținută chiar de statisticile oficiale prezentate în mod public.

Crește cu 150.000 numărul beneficiarilor cardurilor sociale

O dovadă a faptului că numărul celor cu venituri tot mai mici urcă alarmant o constituie chiar datele deținute de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Instituția a actualizat listele beneficiarilor cardurilor sociale și a constatat că alți 150.000 de români, pe lângă cei 2,48 milioane iniţiali, trebuie ajutați astfel.

Toți acești oameni proaspăt intrați pe listele beneficiarilor cardurilor sociale nu fac parte din rândul românilor ieșiți la pensie, în cazul acestor venituri nefiind operate niciun fel de schimbări. Un pensionar care tranșa trecută avea o pensie peste 1.500 de lei nu avea cum să-i fie redus venitul astfel încât să ajungă sub acest prag.

Mai mult ca sigur noii beneficiari au rezultat din rândul unor categorii sociale care au avut un loc de muncă și brusc au rămas fără.

Poate că Ministerul Muncii ar trebui să iasă public și să explice de ce numărul beneficiarilor cardurilor sociale a crescut atât de mult într-o perioadă atât de scurtă.

Dar instituția condusă de social-democratul Marius Budăi nu are timp pentru astfel de explicații, fiind ocupată să arunce cu noroi în angajatorii pe care îi acuză de toate relele din economie, considerându-i principalii vinovați pentru faptul că veniturile românilor sunt mici.

Ceea ce omite să precizeze ministrul Budăi este că datorită acestor angajatori economia României continuă să respire și să-i asigure domniei sale un minister din care să împrăștie venin către cei care muncesc cu adevărat și care nu se bucură de privilegiul de a sta pe banii statului.

În plus, ministrul Budăi nu a recunoscut niciodată în mod public faptul că taxarea muncii în România este foarte ridicată și că statul încearcă să-și acopere slaba competență împovărând cu noi biruri exact acele firme care au adus până acum plus- valoare în economie. Dar având în vedere că ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, coleg de partid cu Budăi, a spus despre antreprenori că sunt „babuini”, nu ar trebui să exite niciun fel de așteptări de la o clasă politică pentru care au valoare doar privilegiile personale și pentru care interesul polulației exită doar la nivel declarativ.

Cardurile sociale ajung la noii beneficiary până pe 3 septembrie

Revenind însă la noii beneficiari ai cardurilor sociale, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) susține că  își vor primi cardurile până pe 3 septembrie iar în ziua de 8 septembrie toate cardurile valide vor fi alimentate cu a doua din cele patru tranşe în valoare de câte 250 de lei pentru achiziţia de alimente şi mese calde.

În cursul acestei săptămâni, reprezentanţii Poştei Române se asigură că nu sunt beneficiari eligibili care să nu fi primit cardul, inclusiv cei care iniţial nu au fost găsiţi la domiciliu sau care nu au răspuns avizării. Persoanele care nu sunt sigure că se află pe lista beneficiarilor eligibili pot întreba la Ministerul Muncii în timp ce informaţiile referitoare la cardurile care nu au putut fi livrate pot fi solicitate Poştei Române.

Cea de-a doua emisiune de carduri va include persoanele omise din listele iniţiale şi pe cele devenite eligibile începând cu 1 iulie 2022.

Listele cu beneficiarii vor fi actualizate de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale până la sfârşitul acestei săptămâni, incluzând noii beneficiari şi vor fi verificate de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, conform prevederilor din OUG nr. 63/2022, în cursul săptămânii viitoare.

Voucherele în valoare de 250 de lei se încarcă o dată la două luni, până la finalul anului, iar aceste sume sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor. Astfel, dacă tranşa a patra este încărcată în decembrie 2022, ea poate fi utilizată până în decembrie 2023.

Atunci când sunt distribuite, cardurile sunt însoţite de scrisori care conţin instrucţiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre magazinele unde se pot utiliza cardurile şi un număr de telefon pentru cazurile în sunt probleme.

Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazuri excepţionale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredinţa tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.

Pentru a putea afla soldul curent / suma disponibilă pe card şi pentru alte informaţii beneficiarii sunt rugaţi să apeleze Serviciul Clienţi al emitentului.

Categoriile de persoane care primesc voucherele sociale sunt următoarele:

  • pensionarii din sistemul public de pensii ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
  • persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
  • familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
  • familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
  • familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;
  • persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com

Mai multe articole

Știrile zilei