23 ianuarie 2022
0.1 C
București

Opt cauze care ne împiedică să atingem echilibrul

De citit...

Viața de zi cu zi a omului s-a transformat într-o reală cursă, în care fiecare individ se luptă pentru a-și îndeplini sarcinile cotidiene. De multe ori, din cauza factorilor externi, o parte dintre aceste sarcini rămân neonorate și astfel apare sentimentul de neputință.

Este important să conștientizăm faptul că echilibrul este rezultatul unor acte și fapte pe care fie le alegem noi, fie ni s-au întâmplat.

Psihologul Alexandru Pleșea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Minții, atrage atenția că multe dintre actele pe care le-am ales noi ne pot ajuta să prelungim echilibrul, în timp ce, tot din ce se întâmplă, adică ce vine din afara noastră spre noi, are cu totul alt impact.

Dovadă este atunci când ești într-o companie plăcută. E clar că este și alegerea celuilalt să stea cu tine. Dar când ești singur și ai nevoie de echilibru pentru cele încă 12 sarcini pe care ți le-ai propus peste zi, ce faci în acest sens? Cu mulțumiri alese pentru toți aceia care mi-au pus răbdarea la încercare și care mi-au dat suficient de mult de muncă cu mine însumi, asumându-mi să nu mă comport asemenea lor, am învățat că echilibrul este mai rar decât un diamant. Prin toți oamenii pe care cândva nu-i agream, am ajuns, nu doar să mă gândesc la ei și la limitele lor, dar să și pun umărul în viața acestora”, susține psihologul.

Alexandru Pleșea prezintă cele opt cauze pentru care nu avem echilibru atunci când vrem, cauze pe care specialistul le-a dedus din practica sa:

  1. Avem prea multe obișnuințe vechi și prea puține noi.
  2. Instalăm gânduri ca planuri și nu realizăm faptele gândurilor (tot din obișnuință).
  3. Așteaptăm ca viața să ne dea altceva decât avem acum și nu facem nimic pentru asta.
  4. Ne nemulțumesc lucrurile din exterior care sunt neconforme cu ce ne este nouă bine.
  5. Producem teamă față de ce este nou, neriscând ca să ajungem la curaj.
  6. Pierderea bunului-simț: să mă comport cu altul cum îmi doresc să se comporte și el cu mine.
  7. Digitalizarea în detrimentul proceselor naturii și al actelor naturale.
  8. Respingem ce vine către noi de la unii oameni dragi, pentru că noi știm mai bine.

Echilibrul este suma pașilor pe care îi facem moment cu moment, acum și acum, în orice lucrăm, ascultăm, ajutăm sau acționăm. Devierea de la acest moment, în orice altă speculație mentală despre trecut sau viitor, care în mod automat apare din circuitul obișnuit cu care mintea s-a hrănit, este deformarea realității din fața noastră, care ne atrage pentru că nu avem disciplina, observația și controlul activității noastre psihice”, conchide psihologul Alexandru Pleșea.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com/ Arhiva Ordinea Zilei
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Trei tendințe în materie de securitate pentru IMM-uri

Anul 2021 a fost modelat de o redresare economică în urma pandemiei de coronavirus, pe măsură ce oamenii și întreprinderile și-au modificat și ajustat...

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img