1 iulie 2022
36.3 C
București

Festivalul Cetăţilor Dacice este reluat după doi ani

De citit...

Festivalul Cetăţilor Dacice, cel mai vechi festival de reconstituire antică din România, o marcă înregistrată a Consiliului Judeţean (CJ) Alba, este reluat, după o pauză de doi ani. Evenimentul este programat la acest sfârşit de săptămână, la Săsciori, în apropierea cetăţii dacice de la Căpâlna, cu spectacole de reenactment, lupte între „daci şi romani”, ateliere antice şi concerte în aer liber.

Organizatorii anunță că timp de două zile, sâmbătă şi duminică, peste 100 de războinici „daci” şi „romani” vor reînvia atmosfera de acum 2000 de ani, invitând publicul într-o călătorie în timp.

Preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a explicat faptul că nu întâmplător festivalul este organizat anul acesta pe raza comunei Săsciori, precizând că în şedinţa de joi, înaintea evenimentului, consilierii judeţeni vor aproba o hotărâre prin care cetatea dacică de la Căpâlna, sit UNESCO, va trece în administrarea şi în proprietatea CJ Alba.

Pe noi ne-a interesat această cetate încă dinainte de a discuta despre festivalul cetăţilor dacice (în 2006 – n.r.). (…). De data aceasta, suntem într-o situaţie fericită, aceea de a avea şi legislaţia necesară pentru a putea să devenim noi, CJ Alba, proprietarii acestei cetăţi, parte din patromoniul UNESCO. Vrem să punem în valoare patrimoniul (…), iar implicarea noastră în viitor va fi una pe măsură. Categoric, cetatea dacică de la Căpâlna va trebui să fie vizitabilă”, a precizat Ion Dumitrel.

Organizatorii vor inaugura, sâmbătă, şi un traseu turistic, „Gradus Legionis”, prin care se încearcă valorizarea atât a cetăţii dacice de la Căpâlna, cât şi a castrelor romane care pornesc din Şaua Auşel până spre situl UNESCO.

După ce va fi pusă prima bornă miliară din cadrul proiectului, vor fi constituite şi „gărzile de apărare” a cetăţii dacice, formate din „războinici daci”.

După acest moment, va avea loc ceremonia oficială de deschidere a festivalului, în zona stadionului din Săsciori, urmată de parada şi prezentarea trupelor de reenactment prezente.

Taberele şi numeroasele atelierele meşteşugăreşti antice care vor fi deschise cu această ocazie vor funcţiona până seara, la ora 19,00. Vor fi ateliere de prelucrare os, prelucrare lemn, monetărie, întreţinere echipamente, jocuri romane, plante dacice, machete signacula, tir cu arcul, mozaic, bucătărie antică, olărit, confecţionat cămăşi de zale, scriptoria, fierărie, metaloplastie.

Activităţile din tabăra antică, dar şi la spectacolele de reenactment istoric vor fi realizate de Garda Apulum – Alba Iulia, Terra Dacica Aeterna – Cluj-Napoca, Asociaţia Historia Renascita – Piteşti, Omnis Barbaria – Baia Mare, Dacii Petrodavei – Piatra Neamţ, Legiunea VII Claudia P.F. – Dobrosloveni , Venatrix – Cluj Napoca şi Nimfele Dace – Zalău.

Pe parcursul zilei de sâmbătă vor avea loc demonstraţii de tehnică militară daco-romană, dansuri antice, lupte de gladiatori. În cursul serii este programată prima mare bătălie dintre „daci şi romani”. Petrecerea antică va continua până spre miezul nopţii cu Rugul lui Zamolxe, un ritual de incinerare spectaculos. Tot atunci vor concerta „Lupii lui Calancea”.

Duminică, vor fi noi activităţi în tabăra antică, dar şi o încercare de reconstituire a unei bătălii daco-romane, care se va desfăşura în zona cetăţii dacice de la Căpâlna.

De asemenea, pe stadionul din Săsciori va avea loc Decathlonul Dacic, un concurs între echipele de voinici ale cetăţilor dacice din Alba (Cugir, Cricău, Cetatea de Baltă, Ighiu şi Săsciori). Ca şi la ediţiile precedente, vor fi probe de concurs spectaculoase, respective „Arcul viteazului” – tir cu arcul, „Rapid şi puternic” – transport 25 kilograme de nisip, „Suliţaşul Cetăţii” – aruncarea suliţei la distanţă, „Cel mai iute de picior” – ştafetă, alergare cu butucul de lemn, „Braţul de fier” &