1 iulie 2022
36.3 C
București

Pe urmele primilor creștini din Sălaj

De citit...

Știați că dacă o iei la pas în localitatea Jac, pe Dealul Cămnin și la Pemnița Monului, mergi pe urmele primilor creștini din Sălaj?! Pasionați de istorie, inspirați de descoperirile colaboratorii Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, au posibilitatea de a afla povestea reală a altor locuri din Țara Silvaniei, pe 25 iunie, atunci când este organizată, din Zalău, o excursie, cu destinația Jac. Traseul va avea o durată de aproximativ șase ore.

Vizitarea amenajărilor rupestre cu caracter creștin de la Jac, Dealul Cămnin, din comuna Creaca, este motivul pentru prima oprire din traseul propus.

Dealul Cămnin este dispus la limita sud-estică a Complexului Arheologic Porolissum, în hotarul localității Jac. Dealul respectiv era cunoscut de mai bine de o jumătate de secol în literatura arheologică prin vestigiile descoperite aici. În anii 1958 și 1994, au fost efectuate câteva sondaje arheologice care au vizat elementele defensive ale fortificației din perioada Primei Epoci a Fierului. Începând cu anul 2015, Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău derulează un proiect de reinvestigare arheologică a elementelor istorice identificate pe Dealul Cămnin.

Extrem de interesante sunt rezultatele cercetările arheologice efectuate în anii 2015-2019, în zona fostei cariere de piatră din epoca romană, aici fiind identificate mai multe amenajări rupestre atribuibile unei comunități creștine timpurii (călugări) care a activat în această zonă, cândva în perioada antichității târzii.

Fiindcă Sălajul este recunoscut pentru numărul însemnat de apicultori, dar mai ales pentru accesarea de fonduri europene și naționale, de către apicultorii sălăjeni, a doua oprire se face face tot în localitatea Jac. Astfel, turiștii vor trece pragul gazdei, familia Meseșan, unde cunoscutul crescător de albine și producător de miere și alte produse apicole, Cosmin Meseșan va prezenta modul de procesare și ambalare al mierii, realizate prin utilizarea unor utilaje achiziționate în urma accesării de fonduri europene.

Această acțiune este organizată de Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, în colaborare cu Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, și este parte a proiectului „Circuitul Anotimpurilor”.

Costurile, care vor fi suportate individual de către fiecare turist, sunt cele de transport, în valoare de 32 lei. Excursia va fi organizată pentru un grup de 20 de persoane.

Persoanele interesate se pot înscrie la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, situat în Clădirea Transilvania, Piața Iuliu Maniu nr. 4 – 6, zilnic, între orele 9 – 17, până în 23 iunie 2022.

Este recomandată purtarea unui echipament adecvat pentru drumeții.

Se va pleca din parcarea din spatele Primăriei municipiului Zalău, la ora 09:30, și întoarcerea în Zalău se va face la ora 15:00.

Autor: Filip Denis
Foto: Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole