23 aprilie 2025
17.9 C
București

Companiile din subordinea Ministerului Energiei nu vor avea bugete, dacă nu-și vor reduce toate cheltuielile

Companiile din subordinea Ministerului Energiei trebuie să respecte principiile de eficientizare precum reducerea posturilor de conducere sau a cheltuielilor cu salariile. În caz contrar, ministrul Sebastian Burduja a anunțat că nu le va semna bugetele de venituri şi cheltuieli.

De două săptămâni am transmis o adresă tuturor companiilor din portofoliu, fie că suntem acţionari majoritari sau 100%, şi regiilor, şi le-am cerut câteva lucruri. Să reducă numărul de posturi de conducere; le-am indicat şi o ţintă, până la 30%. Să reducă cheltuielile cu salariile, indicându-le un procent de 20%, în special la personalul TESA. În energie sunt companii mari, cum este Complexul Energetic Oltenia, unde nu vrem să dăm afară minerii care lucrează în cariere sau inginerii care lucrează in termocentrale. Dar există loc de redus aparatul în personalul administrativ: resurse umane, juridic, comunicare şamd”, a atras atenția ministrul Energiei.

CITEȘTE ȘI: Burduja reorganizează Ministerul Energiei și companiile din subordine. Vrea economii de cel puțin un miliard de lei. Urmează concedieri la stat

Sebastian Burduja a mai amintit că a solicitat companiilor reducerea cheltuielilor cu sponsorizările arătând că există o societate care a cheltuit 16 milioane de lei, anul trecut, pentru sponsorizări. Ministrul a susţinut că societatea în cauză este Hidroelectrica şi a precizat, însă, că „nu a dorit să îi scoată la tablă” pentru că oamenii acolo îşi fac treaba „destul de bine”.

Noi, ca acţionar, avem pârghii să impunem acest lucru şi le-am comunicat acestor companii că nu voi semna bugetele lor de venituri şi cheltuieli până nu vor respecta aceste principii de eficientizare. La nivelul companiilor am dori să economisim un miliard de lei în urma acestor măsuri”, a nuanțat oficialul guvernamental.

Totodată, Burduja a dat asigurări că în aproximativ două luni pe site-ul Ministerului Energiei se vor putea analiza date referitoare la companiile din subordinea instituţiei.

Lucrăm la un portal de transparenţă şi cred că va fi o premieră. Pe site-ul Ministerului Energiei, într-o lună şi jumătate două luni, veţi putea intra, selecta compania şi să vedeţi acolo exact ce cheltuieli au, ce sporuri au, ce contracte are conducerea, declaraţii de avere, contracte de achiziţie, toate sponsorizările”, a susținut ministrul Energiei.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Sebastian Burduja Facebook

CITEȘTE ȘI: Datoria guvernamentală se apropie de o mie de miliarde de lei

 

 

 

 

Mai multe articole

Știrile zilei