O echipă complexă formată din experți din mai multe domenii a pus la punct un studiu care are în vedere dezvoltarea de noi metode pentru urmărirea și tratarea durerii cronice. Oamenii de știință au astfel ocazia să dezvolte un sitem de ameliorare a stării bolnavilor care suferă de dureri cronice.
Cercetarea publicată în Nature Neuroscience a dus la identificarea de către oamenii de știință a unei zone a creierului asociată cu durerea cronică. În același timp, specialiștii au detectat markeri obiectivi ai durerii cronice la pacienți individuali.
Înțelegând modul în care durerea este reprezentată de activitatea creierului, ei speră să poată modifica acea activitate pentru a ușura suferința.
„Acesta este un exemplu grozav al modului în care instrumentele de măsurare a activității creierului au fost aplicate la problema semnificativă de sănătate publică de ameliorare a durerii cronice persistente și severe. Avem speranța că pornind de la aceste constatări preliminare ar putea duce la tratamente eficiente, fără dependență”, spune Walter Koroshetz, MD, director al Institutului Național de Tulburări Neurologice și AVC din SUA, notează revista australiană Cosmos.

În timpul studiului, unui grup de patru pacienți cu tulburări de durere neuropatică cronică – cauzate de leziuni ale sistemului nervos – le-au fost implantați chirurgical electrozi cu ajutorul cărora s-a măsurat activitatea creierului pe parcursul a trei până la șase luni.
Oamenii de știință au analizat modificările activității în două regiuni ale creierului în care se crede că apar răspunsuri la durere – cortexul cingulat anterior (ACC) și cortexul orbitofrontal (OFC) – deoarece participanții au raportat nivelurile lor actuale de durere cronică.

„Studiile RMN funcționale arată că regiunile ACC și OFC ale creierului se luminează în timpul episoadelor de durere acută. Am fost interesați să vedem dacă aceste regiuni au jucat și un rol în modul în care creierul procesează durerea cronică. Ne-au interesat cel mai mult cum se schimbă durerea în timp și ce semnale cerebrale ar putea corespunde sau prezice niveluri ridicate de durere cronică”, explică Prasad Shirvalkar, profesor asociat de Anestezie și Chirurgie Neurologică la Universitatea din California, San Francisco, coordonatorul studiului.
De câteva ori pe zi, participanții au răspuns la întrebarea legată de intensitate, tipul de durere și modul în care nivelul lor de durere îi făcea să se simtă emoțional, apoi au pornit dispozitivul implantat care măsura pulsurile electrice din creier.
Folosind învățarea automată, echipa a putut folosi activitatea din OFC pentru a prezice severitatea durerii cronice a participanților.
Ei au descoperit că semnalele de joasă frecvență în OFC erau active atunci când toți cei patru participanți se confruntau cu niveluri ridicate de durere, dar combinația exactă de frecvențe era unică pentru fiecare participant.
„Când te gândești la asta, durerea este una dintre cele mai fundamentale experiențe pe care le poate avea un organism. În ciuda acestui fapt, există încă atât de multe aspecte pe care nu le înțelegem despre cum funcționează organismal în timpul episoadelor de durere. Prin dezvoltarea unor instrumente mai bune pentru a studia și a influența potențial răspunsurile la durere în creier, sperăm să oferim opțiuni persoanelor care trăiesc cu dureri cronice”, arată Shirvalkar.
Echipa implicată în această cercetare este una interdisciplinară formată din specialiști din domeniul neurochirurgiei, experți în studiul comportamentului uman și ingineri din SUA.
Autor: Corina Gheorghe
Foto: Pixabay.com/www.cosmosmagazine.com