27 septembrie 2022
16.2 C
București

Calendarul zilei. Sfântul Nicon și cei 199 ucenici ai lui

De citit...

Ziua de 23 martie, în Calendarul creștin ortodox, este marcată de Sfântul Mucenic Nicon și cei 199 ucenici ai săi.

Sfântul Nicon s-a născut în orașul Neapolis (Italia). El a ales calea militară, astfel încât a ajuns un soldat destionic, apreciat, în armata romană. Deși mama era creștină și l-a crescut cu principii creștine, copilul Nicon nu a vrut să primească Botezul.

Cu toate acestea, în momentul în care se afla în pericol, pe câmpul de luptă, aducându-și aminte de sfaturile mamei, tânărul Nicon și-a făcut semnul Sfintei Cruci și s-a rugat lui Dumnezeu pentru a birui, promițând că, în schimbul ajutorului cerut, va deveni creștin.

Primind ajutorul divin, el și-a îndeplinit promisiunea și a mers în apropierea Constantinopolului, în insula Hio, unde  a rămas timp de șapte zile petrecând în post și rugăciuni. Într-una din nopți, Dumnezeu, în vis, prin îngerul său, a poruncit viitorului sfânt să meargă în Muntele Ganos, lângă Marea Marmara. Aici, Nicon a primit Sfântul Botez și haina monahală, de la Teodosie, Episcopul Cizicului.

Ducând o viață curată, dedicată în întregime lui Dumnezeu, după trei ani, Teodosie l-a hirotonit episcop în locul său. Ca urmare a persecuțiilor la care era supus, după moartea episcopului Teodosie, împreună cu ucenicii săi a plecat în muntele Tavromenei din Sicilia, crezând că aici vor fi în siguranță.

Dar nu a fost să fie așa. Conducătorul Siciliei, Quintilian, a trimis soldați și grupul de credincioși împreună cu Nicon au fost aduși la judecată. Condiția pentru a rămâne în viață a fost aceea de a renunța la credință și a se închina idolilor.

Refuzul lor a fost, însă, unul categoric. Supuși la chinuri groaznice, în final, Sfântul Nicon și cei 199 de ucenici ai săi, au fost condamnați la decapitare. Astfel, Nicon rămâne în istoria creștin ortodoxă ca fiind un sfânt martir, pentru care credința a fost mai presus chiar decât propria viață.

Autor: Ligia Beatrice Vasilescu
Foto: Ordinea Zilei
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img