27 septembrie 2022
16.2 C
București

Medicii i-au salvat picioarele printr-o metodă utilizată la nivel mondial doar în alte 50 de cazuri

De citit...

Curajul unei echipe de medici formată din specialiști din Covasna și Brașov i-au redat speranța unei paciente de 53 de ani, din județul Harghita, care nu mai credea că există vreo soluție pentru problema ei de sănătate.

Medicii au apelat la o procedură de revascularizare a membrelor inferioare, realizată printr-o metodă extrem de rar utilizată atât la nivel naţional, cât şi la nivel mondial. Intervenția a fost realizată la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe.

Complexa procedură efectuată de Sorin Baloş, medic primar în chirurgie cardiovasculară, şi Gyorbiro Laszlo, medic specialist în chirurgie vasculară, a presupus alimentarea membrelor inferioare ale pacientei cu sânge transferat din aorta ascendentă.

Antecedentele medicale pe care pacienta le avea nu au permis utilizarea metodei obişnuite în astfel de cazuri aşa încât echipa de chirurgi a fost nevoită să apeleze la o soluţie ‘nonconformistă’, respectiv montarea pe aorta ascendentă a unui vas de sânge artificial (proteză vasculară), comandat din Germania, şi menit să transporte sângele până la cele două membre”, au explicat medicii.

Intervenţia a avut loc săptămâna trecută, a durat aproximativ două ore şi jumătate şi a decurs fără complicaţii. Specialiștii implicați se declară extrem de mulțumiți de rezultatele obținute și susțin că procedura a fost un succes având în vedere că ambele picioare ale pacientei sunt calde, ceea ce înseamnă că le este asigurată cantitatea necesară de sânge.

Intervenţia presupune ca din aorta ascendentă – de la aproximativ 4 cm de la inimă – să fie montată o proteză specială, bifurcată, în formă de Y, care să transporte sângele în picioare. Am ales o variantă chirurgicală rară, de a porni de la aorta ascendentă, respectiv vasul principal care aduce sângele de la inimă către toate organele. Am realizat o sternotomie, aşa cum procedăm în cazul operaţiilor pe cord deschis, şi am condus proteza pe sub piele, circa 40 de centimetri, până la vasele importante din zona inghinală, acolo unde se găsesc ambele artere femurale care transportă sângele spre picioare”, a declarat dr. Gyorbiro Laszlo.

Medicul a dorit să menționeze că extrem de importantă în reuşita acestei operaţii a fost şi munca depusă de echipa de anestezişti formată din dr. Buzsi Janka şi dr. Costache Cătălin de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe.

Nu putem fi deschizători de drumuri în toate situaţiile, dar suntem încântaţi să ne numărăm printre puţinele spitale din lume care au realizat o astfel de procedură. Întotdeauna o astfel de reuşită este rezultatul unei munci în echipă. Încă o dată mă declar mândru de colegii mei, care au dovedit din nou că sunt extrem de bine pregătiţi şi nu se tem să apeleze la metode mai puţin obişnuite, totul în favoarea pacientului. Trebuie să spun că avem o echipă medicală bine pregătită în toate secţiile, în toate specialităţile şi că această realizare este şi rezultatul muncii celor aproape 1.000 de angajaţi ai spitalului. Lucrăm în permanenţă la îmbunătăţirea serviciilor oferite de spitalul nostru şi suntem sprijiniţi la tot pasul de Consiliul Judeţean Covasna, dar fără profesionalismul şi dăruirea colegilor mei nimic nu ar fi posibil”, a punctat managerul spitalului, Andras-Nagy Robert.

Medicul Sorin Baloş activează la Spitalul Judeţean Braşov și are o experienţă de aproape 20 de ani în chirurgia cardiovasculară. El s-a declarat onorat de faptul că a putut face parte din echipa care a realizat această operaţie inedită, menţionând că a găsit la Sfântu Gheorghe condiţii de chirurgie cardiovasculară de înaltă calitate şi o echipă entuziastă.

Până acum, în România, au mai fost realizate doar două proceduri de acest fel, iar la nivel mondial există publicaţii despre aproximativ 50 de astfel de cazuri.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe

 

 

 

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img