Alina Șandru, Director of Engineering Operations at Ivanti România, activează într-una dintre industriile care au transformat România într-o zonă atractivă pentru investitori. Companii mari din întreaga lume au dezvoltat proiecte locale de IT&C, principalul motiv pentru care au ales țara noastră fiind bazinul imens de talente din sectorul software development.
Deși a terminat Facultatea de Psihologie din cadrul Universității din București și a urmat un program de master în comunicare managerială la SNSPA, Alina Șandru a ales să se dezvolte profesional în IT&C, iar astăzi conduce Ivanti România, companie care oferă multiple soluții software pentru security, IT Service Management, Asset Management, dar care are și o ofertă de unified IT services pentru diverse industrii.
Sub umbrela unui gigant
În urmă cu doi ani, RES, o firmă olandeză cu sedii în Europa și SUA, deschidea primul său centru de cercetare și dezvoltare din România. Intrarea RES pe piața din București s-a făcut prin preluarea de la furnizorul de servicii prin outsourcing Stefanini a echipei de aproximativ 40 de persoane care lucra deja de câţiva ani la produsele RES. ”Cei de la RES și-au dorit asta datorită talentelor din domeniul software development de pe piața din România și au investit mult în construirea acestui birou. De la reamenajarea completă a spațiului închiriat într-unul dintre cele mai populare hub-uri IT din București (Floreasca Business Park), până la salarii competitive și o politică de beneficii similară cu cea din birourile RES din Europa de Vest”, povestește Alina Șandru, cea care a preluat conducerea biroului local al RES din poziția de Director Software Engineering Operations România.
Datorită portofoliului de produse software care completează foarte bine oferta Ivanti de ünified IT services, RES a intrat în atenția companiei rezultate în urma fuziunii dintre cunoscutele firme Landesk și HEAT Software. Și astfel, centrul din țara noastră a trecut la o nouă etapă în dezvoltarea sa.”Atunci când am devenit parte din Ivanti, am decis să investim foarte mult în biroul din România, așa că în ultimul an am petrecut mult timp cu formarea unor echipe noi, cu preluarea de produse noi din portofoliul Ivanti și cu adaptarea la cultura organizațională Ivanti. În continuare echipa din România are o identitate și elemente culturale care o deosebesc de alte birouri Ivanti (ceea ce este firesc), dar facem parte dintr-o companie cu principii solide, pe care le-am integrat treptat pe tot parcursul anului care aproape a trecut. Anul acesta am crescut cu peste 70% și ne propunem ca, pe lângă consolidarea echipelor nou formate, să investim într-o creștere constantă de minimum 10% în perioada următoare”, arată Alina Șandru.
Women in tech
Alina Șandru a început să lucreze în industria IT în urmă cu mai bine de 15 ani. Fiind o femeie într-un domeniu despre care se spune că este dominat de bărbați, la început a văzut totul ca pe o provocare, dar pe parcurs și-a dat seama că este sectorul în care se simte cel mai bine din punct de vedere profesional. ”Acum mi se pare firesc să relaționez cu colegii mei la fel, indiferent dacă sunt bărbați sau femei. Sper că și lor li se pare la fel. Se vorbește foarte mult despre această mișcare de “Women in tech”. Eu cred că trebuie să valorizăm oamenii din jurul nostru pentru ceea ce pot să facă și asta se aplică și bărbaților și femeilor. În echipa din România am promovat mereu o comunicare deschisă si cred că toată lumea simte că este auzită și implicată în luarea deciziilor. Am fost întotdeauna o persoană pragmatică și, deși am făcut facultatea de psihologie, m-am întors la latura reală (pe care o studiasem în liceu). IT-ul și în special software development-ul este industria în care am găsit oameni extraordinari, proiecte frumoase, o industrie care a rezonat cu nevoia mea de structură și rezultate palpabile”, punctează liderul Ivanti România.
Primul job pe care l-a avut o fost într-o firmă de resurse umane, ca ajutor de recruiter. Experiența a fost una benefică, învățând-o disciplina unui loc de muncă și responsabilitatea de a merge în fiecare zi undeva unde o echipa se bazează pe tine. “ De-a lungul timpului au fost multe persoane care m-au inspirit. Cred că poți învăța lucruri de la toți oamenii cu care interacționezi zi de zi. Am avut câțiva manageri de la care am învățat multe și cu care încă păstrez legătura, însă cred că ar fi nedrept să menționez unul singur,”subliniază Alina Șandru.
Despre piața de IT&C
Directorul Ivanti România este de părere că piața de IT&C din România este în plin boom acum. “Este încă o perioadă extraordinară pentru cei implicați în această industrie, atât pentru candidați, cât și pentru companiile interesate să investească în România. Știu că există păreri conform cărora piața ar fi suprasaturată, însă eu cred că mai este loc de dezvoltare. Am văzut cum era în anii 2000 și cred că ne-am maturizat foarte mult de atunci; oamenii sunt mult mai stabili, iar companiile care vor să investească au înțeles că nu vin în România datorită costurilor mici, ci datorita specialiștilor pe care îi avem și datorită potențialului de a forma noi specialiști. Am remarcat că există câteva inițiative private care își doresc să pregătească IT-iști, ca alternative pentru mediul universitar și cred că ar trebui să urmărim acest trend. De asemenea avem marele avantaj de a vorbi limbi străine foarte bine și de a fi mai apropiați ca și cultură de Europa de Vest și de SUA, ceea ce ne oferă un plus de valoare față de alți vecini de-ai noștri. În ceea ce privește statul, cred că ar trebui menținută cu orice preț acea deducere de impozit pentru cei care activează în industria de software-development și cred că trebuie să reducem birocrația. Aceasta a doua măsură cred că ar facilita investițiile în România în orice industrie”, declară Alina Șandru.
Grupul Ivanti
La nivel mondial, Ivanti furnizează soluții IT pentru securizarea, modernizarea și accelerarea operațiunilor de business a 27.000 de companii, prin intermediul tehnologiei și platformelor online de ultimă generație, și are 2.000 de angajați, în 23 de țări. Compania Ivanti a fost înființată în 2017, în urma fuziunii dintre renumitele companii Landesk și HEAT Software și completată prin achizițiile companiilor Wavelink, Shavlik, AppSense, Xtraction Solutions, Concorde și RES Software.
Autor: Ștefania Enache
Foto: Ivanti România