7 decembrie 2023
0.2 C
București

Recital Stradivarius Baroque Tour Opus 2

Un recitat de excepție va avea loc marți, 21 noiembrie, la Filarmonica de Stat din Oradea, începând cu ora 19:00. Soliștii vor fi Razvan Stoica și Andreea Stoica.

Programul este o călătorie prin capodopere ale muzicii clasice, inclusiv lucrări semnate de mari compozitori precum Francesco Maria Veracini, Giuseppe Tartini, Tomaso Vitali, Alfred Schnittke și Gaetano Pugnani.

Turneul Baroque Stradivarius Op.2 se desfășoară în perioada Octombrie – Noiembrie 2023.

Recitalurile susținute de violonistul Răzvan Stoica (și vioara Stradivarius) alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor avea loc în orașe precum București, Satu Mare, Brăila, Oradea, Iasi și Galați Targu Mureș.

De această dată, cei doi muzicieni își doresc să readucă publicului din aceste orașe mireasma epocii baroce și atmosfera boemă a acelor ani. Prin lucrări precum Sonata în sol minor de Giuseppe Tartini sau Ciaccona de Tomaso Antonio Vitali, dar și prin piese aparținând lui Johann Sebastian Bach sau Gaetano Pugnani și Francesco Maria Veracini, cei prezenți la concert vor fi purtați pentru câteva zeci de minute într-un mic colț al saloanelor pentru care cele mai multe dintre aceste partituri au fost create.

Răzvan Stoica este violonist și din anul 2008, caurmare a câștigării concursului Strad Prize, are în dreptde folosință vioara Stradivarius „The Queen” datată1729. Acesta este însă doar unul dintre cele peste 25de premii obținute la concursuri internaționale. Răzvana obținut Titlul „New Talent” al anului 2013 când aparticipat la EBU Competition (Bratislava),reprezentând România. Până în acest moment estesingurul român care a câștigat această distincție. Înultimii ani și-a construit o impresionantă carierăinternațională, fiind prezent pe majoritatea sceneloreuropene, dar și din SUA sau Asia, atât în calitate desolist cât și alături de sora lui, pianista Andreea Stoica,în formulă camerală.

Andreea Stoica este pianistă și în cariera solistică a colaborat cu numeroase orchestre din Europa, Asia, SUA. La fiecare apariție a obținut diverse premii și critici pozitive privind interpretarea sensibilă și tehnica pianistică impecabilă. De altfel, artista dovedește de fiecare dată muzicalitatea înnăscută prin abordarea unui repertoriu divers, maniera de execuție a partiturii fiind perfect adaptată stilului componistic.

În anul 1991, Andreea Stoica a format DUO Stoica alături de fratele ei, violonistul Răzvan Stoica, formulăcameralărecunoscutăde asemenea în Europa pentru interpretările sensibile, încadrarea artisticăși senzualitatea sunetului.

Vioara Stradivarius „The Queen” a aparținut unuia dintre cei mai mari admiratori ai lui Paganini, Heinrich Wilhelm Ernst. La rândul său violonist de marcă și pasionat de „mitul lui Paganini”, Ernst îl urmărea pe acesta în turneele sale. Se spune că, într-una dintre întâlnirile celor doi, maestrul incontestabil al viorii a și împrumutat instrumentul lui Ernst pentru un concert în Italia. Cei care ascultă vioara Stradivarius „The Queen” în concert mărturisesc o experiență specială sub aura celor trei violoniști de exceptie, Ernst, Paganini, Stoica. 

Autor:Bella Steriadis
Foto: Filarmonica de Stat din Oradea

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei