După ce în perioada pandemiei turismul și sectoarele conexe acestuia au suferit pierderi ce au fost evaluate la peste 1 trilion de dolari, în 2024 se preconizează că această industrie va contribui cu 11.1 trilioane de dolari la economia lumii. Sunt așteptați peste 1.53 miliarde de turiști la nivel global, o parte dintre aceștia fiind atrași de cele mai importante evenimente sportive ale anului: Jocurile Olimpice de Vară și Euro 2024.
De altfel, turismul sportiv a contribuit cu 690.7 miliarde de dolari la economia globală în 2023, iar până în următorii ani se preconizează o creștere de până la 2.5 trilioane de dolari. În timp ce o parte dintre cei care sunt turiști sportivi este interesată doar să asiste la evenimentele de natură sportivă, unii dintre cei care călătoresc sunt implicați în mod activ în aceste competiții, având calitatea de participanți.
De exemplu, concursurile de maraton și alergare, atrag un număr foarte mare de turiști participanți. În 2024, România devine o destinație atractivă pentru turiștii sportivi, în special în ceea ce privește competițiile de alergare. Însă, pe lângă maratoane și alergări, țara noastră oferă și posibilitatea de a face alpinism, schi alpin, enduro, escaladă, offroad și multe altele sporturi. Raportul între turiștii locali și cei străini este de 80.3% români și 19.7% străini.
Care sunt zonele cu potențial turistic sportiv ridicat din România?
Se poate spune că nu doar turismul sportiv se află în plină expansiune pe plan local, ci și alte domenii conexe sportului, precum pariurile sportive și jocurile video. În 2021 și în 2023, Campionatele Mondiale de Esports au fost organizate în țara noastră, în București și în Iași. Peste 2 milioane de români sunt interesați de evenimentele din sport, mai ales că pot obține la pariuri bonus și alte beneficii.
La nivel global sunt 318 milioane de fani ai sporturilor electronice, astfel că există un potenial imens pentru turismul sportiv local dacă vor continua să fie organizate astfel de competiții în țara noastră. Mai mult decât atât, operatorii de pariuri sponsorizează în România principalele competiții de fotbal interne (Liga I și Cupa României) și au extins sponsorizările și către competiția națională de raliuri.
Cel mai recent eveniment de fotbal care a atras turiști interesați de sport a fost finala Cupei României disputată la Sibiu între Corvinul Hunedoara și Oțelul Galați. De asemenea, unul dintre exemplele cele mai elocvente în ceea ce privește turismul sportiv pe plan local a fost organizarea finalei Europa League în 2012 în București, cu perspectiva reorganizării în viitor. În 2020, în București, pe Arena Națională, au fost găzduite patru meciuri în cadrul Campionatului European de Fotbal din acel an.
București este orașul cu cel mai ridicat potențial de atragere a turiștilor străini interesați de sporturile locale și de competițiile internaționale care se desfășoară în România. Pe lângă numeroasele arene dedicate fotbalului, în acest oraș există numeroase atracții turistice, de la muzee și locații istorice și până la Centrul Vechi al orașului și Palatul Parlamentului. Brașovul se remarcă atât pentru practicarea sporturilor de iarnă, cât și pentru atracțiile turistice din zonă.
În plus, reprezintă un punct geografic foarte bine amplasat pe harta turismului sportiv, pentru că oferă un punct de plecare și sosire către celelalte regiuni ale țării: Transilvania și Muntenia. Turiștii sportivi pot practica sporturi de iarnă în Poiana Brașov, iar pe timpul verii pot fi practicate sporturi precum bouldering, alpinism, escaladă, trail, orientare, offroad și altele. Din acest oraș se poate ajunge foarte rapid către o altă zonă cu un potențial turistic sportiv imens din România, Valea Prahovei.
Turiștii sportivi beneficiază de o salbă de stațiuni pe Valea Prahovei, în care pot practica atât sporturi de iarnă, cât și de vară. În afara acestor zone, în România, mai sunt și alte localități care prezintă potențial turistic pentru sportivi și fanii sportului. Printre acestea se numără Cluj Napoca, Timișoara, Iași, Sibiu, Constanța și Alba Iulia.
Ce trebuie să se îmbunătățească în România pentru a deveni un punct major pe harta turismului sportiv?
României îi lipsește publicitatea ca destinație turistică la nivel global și o infrastructură adecvată cerințelor internaționale. De asemenea, mulți turiști au idei preconcepute despre țara noastră. În plus, nivelul competitiv al țărilor vecine și din regiune (Bulgaria, Ungaria, Polonia, Austria și Cehia) este mult superior țară noastre. Cu toate acestea, România este văzută că o destinație turistică ideală atât pentru călătorii obișnuiți, cât și pentru turiștii sportivi.
Autor: Mihai Colț
Foto: Pixabay.com