17 martie 2025
7.8 C
București

Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul românilor și al altor nații pe care le-a creștinat

Iată Mielul lui Dumnezeu, cel ce ridică păcatele lumii” ( Ioan 1, 29), a spus Ioan Botezătorul arătând către Iisus Hristos. Iar din grupul celor pe care îi îndruma Botezătorul se desprinde Andrei, care îl cheamă și pe fratele său Simon-Petru spunând „Am găsit pe Mesia” (Ioan 1, 41).

 „Cel  întâi chemat”

Cu pescarul Andrei, și fratele său, undeva pe malul mării Galileei, a început Mântuitorul să-i adune pe cei doisprezece, pe care-i va transforma în „pescari de oameni”( Matei 4, 19).

De aceea lui Andrei, al cărui nume se traduce din limba greacă „viteaz” /„bărbătesc” i se mai spune „cel întâi chemat”.

În Evanghelii ne mai întâlnim cu el la înmulțirea pâinilor și a peștilor (Ioan 6, 8-9) și după învierea lui Lazar când, împreună cu Filip, îi spune lui Hristos că niște elini, veniți în Ierusalim cu prilejul sărbătoririi Paștelui iudaic, doresc să-L vadă (Ioan 12, 20 – 22).

De bună seamă, în jurul lui Ioan era multă lume, unul singur a înțeles și a îndrăznit să creadă ce a spus Ioan . El a crezut că Dumnezeu, Iisus Hristos, este în fața lor. Odată cu Sfântul Apostol Andrei înțelegem că mântuirea creștină, Dumnezeul creștin, sfințenia creștină este supremul firesc” explică, într-o predică dedicată sărbătorii Sfântului Apostol, Pr. Radu Florin Grigoraș, Parohia Măgura, Bacău.

„Precum M-ai trimis pe Mine în lume, Eu i-am trimis pe ei în lume” (Ioan 17, 18)

După Înălţarea Domnului, Sfinţii Apostoli au pornit, după îndemnul Învățătorului, (Matei 10,  1-23) să propovăduiască Cuvântul Evangheliei și pentru asta s-au răspândit în cele patru puncte cardinale.

Sfântul Apostol Andrei a venit spre Bitinia şi Marea Neagră şi părţile Propontidei şi Calcedonul, Bizanţul, Tracia, Macedonia şi regiunile cele ce ajung până la fluviul Dunărea, Tesalia, Grecia şi părţile Ahaiei, dar şi Aminsos, Trapezunta, Iraclia şi Amastris. A mers la pas, a zăbovit în fiecare cetate. „Nu veți sfârși cetățile lui Israel până ce va veni Fiul Omului”( Matei 10, 23) și a împlinit porunca: a vestit Cuvântul, a vindecat pe cei bolnavi, a alungat demoni, a alinat pe cei aflați în necazuri.

Unul din popasuri a fost la Tomis, unde a creştinat mulţi oameni din Sciţia Mică, actuala Dobroge. El a stat cu ucenicii săi într-o peşteră din apropierea cetății, unde făcea Sfânta Liturghie, de teama păgânilor închinători la idoli. Peştera poartă numele Sfântului Apostol Andrei până astăzi şi se află în comuna Ion Corvin, din sud-vestul judeţului Constanţa.

Sfântul Andrei a murit ca martir la Patras unde se pare că a fost răstignit pe  pe o cruce în formă de X. Nu se cunoaște data martirizării. Unii istorici o fixează în timpul persecuției împăratului Nero, prin anii 64-67, alții în vremea persecuțiilor inițiate de Domițian (81-96). 

 „Pescarul de oameni” a împlinit porunca

În anul 357, moaștele Sfântului Andrei au fost așezate în „Biserica Sfinților Apostoli” din Constantinopol, cu prilejul sfințirii acestei biserici.

Cardinalul Petru de Capua va duce moaștele Sfântului Andrei în Italia, în catedrala din Amalfi, în timpul Cruciadei a IV-a. În anul 1462, în vremea Papei Pius al II-lea, capul Sfântului Andrei ajunge la Roma, iar de aici a fost dus în Catedrala din Patras, în biserica cu hramul Sfântul Andrei.

De altfel, sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, 30 noiembrie, apare în calendarele ortodox, romano-catolic, luteran şi Anglican.

Puterea cuvântului, viața, martiriul Sfântului Apostol Andrei au avut o înrâurire profundă în zonele pe care le-a străbătut. Astfel că el este  nu doar ocrotitorul României, ci patronează și alte unsprezece state și regiuni – Scoția (steagul scoțian reprezintă crucea în formă de X a Sfântului Andrei), Barbados, Georgia, Ucraina, Rusia, Polonia, Sicilia, Grecia, Cipru, Tenerife și Malta.

Iar pe noi, românii, părintele Ilie Cleopa ne îndeamnă „Să dăm slavă lui Dumnezeu că ne-a rânduit pe Sfântul Apostol Andrei să ne creștineze și să ne unească cu Hristos prin Botez și pocăință. Suntem o țară creștină de origine apostolică. Să ne facem vrednici de această țară. Să păstrăm cu sfințenie poruncile Domnului scrise în Sfânta Evanghelie și propovăduite de Apostoli. Fără povățuitori nu ne putem mântui și fără preoți buni rătăcim calea pocăinței.”  ( predică la sărbătoarea  Sfântului Apostol Andrei).

Autor: Corina Gheorghe
Foto: Basilica.ro

 

Mai multe articole

Știrile zilei