25 septembrie 2022
24.5 C
București

Ritmul ideal de lucru care poate asigura productivitatea maximă a unui angajat

De citit...

În urma unor analize practice, firma letonă Draugiem Group a stabilit ritmul ideal de lucru care poate asigura productivitatea maximă a unui angajat: 52 de minute de lucru și 17 minute de pauză.

Există foarte multe studii care au dovedit că după câteva ore consecutive de lucru, se recomandă o pauză a creierului pentru a putea continua eficient. Este ceea ce se numește a lucra inteligent.

Rezultatele analizelor făcute de Draugiem Group au fost prinse într-un studiu publicat pe site-ul publicației lunare Fast Company.

Pauze regulate de 17 minute

Cu ajutorul DeskTime, soft comercializat de firmă, s-a urmărit ce făceau salariații la calculator în aplicații considerate „productive”, „neproductive” sau „neutre”. Rezultatul a fost că 10% dintre salariații cei mai eficienți luau pauze regulat, iar la campionii productivității ele durau 17 minute, la 52 de minute lucrate. Este vorba însă de o adevărată pauză și o adevărată odihnă, nu de 17 minute petrecute pe Facebook sau într-o conversație cu colegul despre necazurile de la serviciu. Salariații de la Drauguiem Group se relaxează în cel mai bun sens al cuvântului: se plimbă, citesc sau vorbesc, dar nu despre activitatea lor profesională.

Nu se poate spune cu exactitate dacă regula de 52 + 17 minute este cea mai bună (nu la toate locurile de muncă se poate aplica), dar oricum sunt necesare pauze regulate pe parcursul zilei, fie și numai pentru că oamenii nu sunt la fel de concentrați pe tot parcursul zilei. De altfel, s-a dovedit științific că cea mai scăzută productivitate se înregistreaza la ora 14.55, adică în jurul orei mesei de prânz.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Pixabay.com

 

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img