1 mai 2024
12.4 C
București

Întărește-ți în mod natural sistemul imunitar!

Sistemul imunitar este foarte important în lupta cu bolile. Chiar dacă și până acum am încercat să ne ferim de ele, iata că de când ne confruntăm cu o pandemie, suntem și mai atenți la sănătatea noastră.

Există o serie de modalități prin care putem contribui la întărirea sistemului imunitar.

  • Alimentaţia bine aleasă

Una dintre condiții este să avem o dietă echilibrată. Mai precis, meniul nostru trebuie să conțină atât proteine, cât și carbohidrați, dar mai ales fructe și legume crude. Cele mai importante surse de vitamine și minerale sunt fructele precum cele de pădure, bananele sau kiwi. La fel de bune sunt și legumele. Este recomandat să ne axam pe broccoli, conopidă sau pătrunjel. Nu trebuie să neglijam nici proteinele de origine animală bune, precum carnea slabă, peştele, ouăle sau iaurturile cu probiotice.

  • Cantități moderate de zahăr

Este cunoscut faptul că zaharul, pe cât de gustos în preparate, pe atât de dăunator este organismului nostru. Consumul ridicat de zahăr afectează abilitatea corpului de a lupta cu virusurile, slăbindu-ne astfel sistemul imunitar. Poate nu știai, însă zahărul ne „ruginește”, îmbătrânind corpul și funcțiunile acestuia mai repede. Să nu ne întristăm totuși! Avem ca alternativă înlocuitori naturali precum stevia.

  • Hidratarea optimă

Bineînțeles că recomandarea de hidratare nu putea lipsi de aici. Apa ajută sistemul imunitar și tocmai de aceea auzim atât de des recomandarea „Bea cel puțin doi litri de apă pe zi!”. Sigur, putem alterna cu consumul de ceai. Neîndulcit, desigur, doar am discutat mai sus.

  •  Igiena corespunzătoare a mâinilor

Atât în prevenirea infectării cu noul coronavirus, cât și în lupta împotriva infecțiilor respiratorii, ni se explică importanţa dezinfectării mâinilor. De ce? Din simplul motiv că ne atingem faţa de peste 20 ori într-o oră. Așadar, să nu uitam să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun cât mai des, mai ales atunci când venim de afară sau înainte de a ne așeza la masă.

  • Curățenia locuinţei

Pe lângă igiena corporală, nu trebuie să uităm de igienizarea locuinței. Există mai multe teorii care ne spun că o curățenie excesivă ne face mai sensibili în faţa alergiilor, de exemplu. Și da, există dovezi științifice în acest sens. Cu toate acestea, nu trebuie să cădem în cealaltă extremă și să devenim obsedați de acest aspect. Este clar că un mediu în care conviețuiesc microbii favorizează apariția diverselor afecțiuni. Un studiu realizat în 2016 arată că printre locurile din casă cu cel mai mare număr de bacterii se află bucătăria, baia, întrerupătoarele, mânerele și podelele. Așadar, din casă nu trebuie să lipsească niciodată un dezinfectant.

  • Stilul de viață sănătos

Auzim atât de des expresia, încât a devenit un clișeu. Este însă una dintre cele mai importante componente ale unui sistem imunitar puternic. Ce vrea să însemne mai exact? În primul rând, vorbim de o odihnă corespunzătoare, între 8-9 ore/noapte. Mai apoi, trebuie să reducem pe cât posibil sursele de stres din viața noastră. Când ne stresăm, corpul nostru secretă cortizol, iar excesul acestuia ne slăbește imunitatea. Ultima, dar nu cea din urmă: sfânta mișcare. Deși avem vieți aglomerate și „alergăm” pentru a face cât mai multe lucruri, trebuie să strecurăm printre acestea și activitatea fizică. Fie că renunțăm la lift și utilizăm scările sau că ne dam jos din autobuz cu două stații mai devreme și continuăm pe jos, e fundamental să ne mișcam.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

 

Mai multe articole

Președintele a promulgat Legea privind energia eoliană offshore

Legea privind energia eoliană offshore a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Actul normativ reglementează cadrul general necesar implementării în România a proiectelor de producere...

Știrile zilei