7 octombrie 2022
17.2 C
București

Drepturi noi pentru angajații care au copii

De citit...

Angajații care au copii pot solicita perioade de concediu pentru a se ocupa de membrii familiei care au nevoie de sprijin și garantează. Prevederea este cuprinsă în normele instituite la nivelul UE pentru a îmbunătăți echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor, adoptate în 2019, pe care toate statele membre trebuie să le aplice începând cu 2 august.

Normele stabilesc standarde minime privind concediul de paternitate, concediul pentru creșterea copilului și concediul de îngrijitor, precum și drepturi suplimentare, cum ar fi dreptul de a solicita formule flexibile de lucru, care vor ajuta persoanele în cauză să își continue atât cariera, cât și viața de familie fără a sacrifica una dintre acestea în favoarea celeilalte.

Adăugându-se drepturilor deja existente în ceea ce privește concediul de maternitate, noile drepturi au fost obținute în cadrul Pilonului european al drepturilor sociale, iar introducerea lor este un pas esențial către construirea unei Uniuni a egalității.

Directiva privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată urmărește să sporească (i) participarea femeilor pe piața forței de muncă și (ii) utilizarea concediilor din motive familiale și a formulelor flexibile de lucru. În ansamblul UE, rata de ocupare în rândul femeilor este cu 10,8 % mai mică decât cea din rândul bărbaților.

CITEȘTE ȘI:Ce prevede Directiva privind transparența și previzibilitatea condițiilor de muncă

În plus, doar 68 % dintre femeile cu responsabilități familiale lucrează, comparativ cu 81 % dintre bărbații cu aceleași responsabilități. Directiva le oferă lucrătorilor perioade de concediu pentru a se ocupa de membrii familiei care au nevoie de sprijin și garantează, în general, că părinții și îngrijitorii își pot concilia viața profesională cu cea de familie.

Autor: Filip Denis
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

ElectroPutere Parc a devenit cel mai mare hub de inovație și tehnologie din Oltenia

Forța de muncă bine calificată, infrastructura bună și amplasarea în apropierea Universității din Craiova - cel mai mare centru universitar din sud-vestul României, precum...

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img