4 iunie 2023
23.1 C
București

Dieta ideală pentru sănătatea planetei

Reducerea la jumătate a consumului de zahăr și carne și dublarea celui de nuci, fructe și legume reprezintă dieta ideală atât pentru salvarea planetei, cât și pentru sănătatea oamenilor.

Dieta ideală pentru sănătatea planetei a fost concepută de o echipă de cercetători formată din 37 de specialişti din 16 ţări.

Oamenii de știință au ajuns, în urma unui studiu derulat pe o perioadă de trei ani, la concluzia că dacă populaţia ar urma dieta pentru „sănătatea planetei”, peste 11 milioane de decese premature ar putea fi evitate anual.

Mai mult, emisiile de gaze cu efect de seră ar fi reduse şi ar putea fi conservate mai multe regiuni de uscat, apă şi biodiversitate. „Hrana pe care o consumăm şi felul în care o producem determină sănătatea oamenilor şi a planetei, iar în momentul de faţă nu procedăm deloc cum trebuie„, spune Tim Lang, profesor la Universitatea din Londra, conducătorul studiului.

Cercetătorul atrage însă atenția că asigurarea hranei pentru o populaţie de 10 miliarde de oameni până în 2050 sub forma unei diete sănătoase şi sustenabile va fi imposibilă fără transformarea obiceiurilor alimentare, îmbunătăţirea producţiei de alimente şi reducerea risipei alimentare. El consideră că omenirea are nevoie de o revizuire semnificativă care să schimbe sistemul alimentar global la o scară nemaivăzută până acum.

Boli cronice precum obezitatea, diabetul, malnutriţia sau diverse tipuri de cancer, care pot pune viaţa în pericol, sunt o consecință a alimentației nesănătoase. La ora actuală, dieta săracă în nutrienți și bogată în calorii nesănătoase provoacă mai multe decese şi boli decât relaţiile sexuale neprotejate, alcoolul, drogurile şi fumatul laolaltă.

În urma amplei cercetări derulate la solicitarea revistei de sănătate The Lancet, oamenii de știință au ajuns la concluzia că se impune reducerea la jumătate a consumului de carne roșie și zahăr.

Mai mult, pentru anumite regiuni, ar fi necesare schimbări chiar mai drastice: locuitorii Americii de Nord, spre exemplu, consumă de aproape 6,5 ori mai multă carne roşie decât cantitatea recomandată, în timp ce oamenii din Asia de Sud mănâncă doar jumătate din cantitatea sugerată de dieta planetară.

În ceea ce privește reglarea consumului de legume care conţin amidon cum ar fi cartoful sau maniocul ar fi nevoie de mari schimbări în regiunea Africii Subsahariene, unde oamenii mănâncă în medie de 7,5 ori mai mult decât cantitatea recomandată.

„Peste 800 de milioane de oameni nu au hrană suficientă, în timp ce mult mai mulţi consumă o alimentaţie nesănătoasă, care contribuie la deces prematur şi boli. Dacă nu reuşim să o implementăm în totalitate, ar fi bine să încercăm să facem cât de mult putem”, a spus Walter Willett de la Universitatea Harvard din SUA.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei