30 septembrie 2022
19.2 C
București

De ce nu este „imunizarea în masă” o soluție în lupta împotriva COVID-19

De citit...

De luni de zile, întreaga omenire se luptă cu un dușman necunoscut pe care cercetătorii nu reușesc să-l descifreze astfel încât să poată dezvolta o armă împotriva sa. SARS CoV-2 continuă să rămână o necunoscută din cauza modului în care acționează asupra organismelor celor infectați.

în acest context, au exista multe voci care au susținut că singura soluție este „imunizarea în masă”. Să fie aceasta arma pe care omenirea o poate folosi împotriva COVID-19? Reprezentanții Organizației Mondiale a  Sănătăţii (OMS) răspund cu toată forța : NU.

Sunt persoane care trec destul de ușor peste boală, dar sunt și pacienți care ajung în pragul morții în lupta lor cu această maladie. Unii dintre ei n-au mai reușit să-și revină, de aici și numărul mare de morți cauzat de infectările cu noul coronavirus.

Pentru cei care revin la viață, lucrurile se schimbă total, efectele bolii fiind resimțite o perioadă lungă de timp.

În cazul unui număr semnificativ de persoane, acest virus provoacă o serie de efecte grave pe termen lung”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Efectele respective apar atât la tineri, cât şi la vârstnici, indiferent dacă sunt trataţi în spital sau acasă.

Deşi numărul exact al persoanelor care se confruntă cu efecte pe termen lung nu este clar stabilit încă, simptome şi complicaţii post-COVID-19 au fost raportate atât la pacienţi spitalizaţi cât şi la cei trataţi acasă. Ceea ce este cu adevărat îngrijorător este spectrul vast de simptome care fluctuează în timp, se suprapun adesea şi pot afecta orice sistem din organism”, a atras atenția reprezentantul OMS.

Simptomele care îi afectează pe foştii pacienţi pot dura luni de zile şi pot include epuizare severă, probleme de respiraţie, palpitaţii sau probleme de memorie, care pot face imposibilă întoarcerea la muncă sau la viaţa normală.

Acest lucru subliniază „cât de inadmisibilă din punct de vedere moral şi irealizabilă este aşa-numita strategie de ‘imunizare în masă’ ”, a mai spus directorul OMS. Nu numai că ar conduce la alte milioane de decese inutile, însă ar condamna un număr semnificativ de oameni la suferinţe înainte de recuperarea completă.

Până vom avea un vaccin, guvernele şi oamenii trebuie să depună toate eforturile pentru a opri transmisia, care este cel mai bun mod de a preveni consecinţele post-COVID-19 pe termen lung”, a punctat șeful OMS.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

 

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img