Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus măsuri „rapide şi eficiente” pentru a veni în sprijinul crescătorilor de oi şi capre, afectaţi de restricţiile impuse de focarul de pestă a micilor rumegătoare (PMR), din judeţul Bihor.
ANSVSA a identificat puncte autorizate de sacrificare a mieilor, cu o capacitate de 700 – 1000 de capete/zi, aşa încât animalele să poată fi valorificate în condiţii sanitare corespunzătoare. Mieii tăiaţi vor putea fi vânduţi către consumatorii finali la poarta fermei sau prin vânzare directă, sub control sanitar-veterinar.
În contextul apariţiei unui focar de pestă a micilor rumegătoare (PMR) în judeţul Bihor, ANSVSA, împreună cu direcţiile sanitare veterinare judeţene, a dispus măsuri rapide şi eficiente pentru a veni cât mai rapid în sprijinul crescătorilor de ovine şi caprine, afectaţi de restricţiile impuse în zonele vizate.
Pentru a reduce impactul economic asupra crescătorilor, au fost identificate puncte autorizate de sacrificare a mieilor, cu o capacitate de sacrificare de 700 – 1000 de capete/zi, astfel încât animalele să poată fi valorificate în condiţii sanitare corespunzătoare în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale.
În judeţul Arad, sacrificarea mieilor va fi posibilă în:
- C.A.I., localitatea Macea;
- S.C. Dory-Gel, localitatea Halmagiu;
- Cooperativa Agricolă ARSIB, localitatea Nădlac.
În judeţul Bihor, au fost desemnate următoarele puncte:
- SC Toretes SRL, localitatea Ciumeghiu;
- SC Carmangeria Tavi Bogdan SRL, localitatea Mihai Bravu;
- SC Transilvan Biocarm SRL, localitatea Beiuş.
Fermierii din zonele afectate pot solicita, în această perioadă, autorizarea temporară a punctelor de sacrificare la nivelul exploataţiei, cu respectarea condiţiilor stricte de igienă şi bunăstare animală, sub supravegherea medicilor veterinari. Carcasele obţinute în urma sacrificării mieilor în punctele autorizate sau temporar aprobate de către DSVSA vor putea fi comercializate direct către consumatorii finali, de exemplu la poarta fermei sau prin vânzare directă, sub control sanitar-veterinar.
Aceste măsuri au ca scop să susţină fermierii şi să permită valorificarea producţiei locale, fără a compromite măsurile de biosecuritate necesare pentru stoparea răspândirii bolii.
„În faţa oricărui focar de boală, reacţia promptă şi coordonată este esenţială. ANSVSA a acţionat rapid pentru a limita răspândirea bolii, dar şi pentru a veni în sprijinul crescătorilor de animale. Identificarea şi operaţionalizarea punctelor autorizate de sacrificare, în parteneriat cu autorităţile locale, permite valorificarea mieilor în condiţii sigure, sub control sanitar-veterinar. Ne asumăm responsabilitatea de a proteja atât sănătatea animalelor, cât şi continuitatea activităţilor economice ale fermierilor, mai ales într-o perioadă sensibilă, precum cea premergătoare Sărbătorilor Pascale.” a susţinut preşedintele ANSVSA, dr. Alexandru Bociu.
ANSVSA subliniază că sprijinul acordat vine în completarea eforturilor depuse la nivel naţional pentru protejarea sănătăţii animalelor şi pentru susţinerea activităţilor economice din sectorul zootehnic.
Reprezentanţii ANSVSA au precizat că exportul de ovine vii este interzis doar pe piaţa europeană şi au subliniat că România poate livra în continuare carcase şi carne de ovine şi caprine, atât pe piaţa internă, cât şi în statele membre UE.