28 septembrie 2023
26.6 C
București

Bacterii mortale: Stafilococul auriu şi pneumococul sunt cele mai periculoase

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că infecțiile de origine bacteriană reprezintă a doua cauză de deces la nivel mondial, după problemele cardiace. Un studiu publicat în The Lancet evidențiază faptul că stafilococul auriu şi pneumococul se numără printre cele mai mortale bacterii.

Cercetarea a selectat aproximativ treizeci de bacterii – cele mai frecvent implicate în infecţii – şi a evaluat numărul de decese asociate acestora. Toate evaluările au fost realizate în cadrul Global Burden Of Disease Report (GBDR), un program vast de cercetare, finanţat de Fundaţia Bill Gates, de o amploare fără echivalent, în care sunt implicaţi câteva mii de cercetători din majoritatea ţărilor lumii.

În urma analizelor făcute, autorii studiului au ajuns la concluzia că decesele asociate acestor bacterii constituie a doua cauză de deces la nivel mondial, după maladiile coronariene, care includ în special atacurile de cord.

În studiul prezentat în The Lancet se menționează că stafilococul auriu este principala cauză bacteriană de deces în 135 de ţări. Cercetarea a arătat că, la persoanele cu vârste sub cinci ani, însă, infecţiile pneumococice se dovedesc a fi cele mai mortale.

Rezultatele studiului sunt extrem de importante, reliefând modul în care infecţiile bacteriene reprezintă o „prioritate urgentă” în materie de sănătatea publică. Astfel, în urma acestor ample cercetări, oamenii de știință au solicitat intensificarea eforturilor pentru prevenirea infecţiilor, o mai bună utilizare a antibioticelor – în special pentru evitarea fenomenelor de rezistenţă la acestea – şi o utilizare mai eficientă a vaccinării.

Autor: Sofia Filip
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

 

 

 

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei