28 septembrie 2023
26.6 C
București

Ziua Porţilor Deschise la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia

Direcţia Generală de Administrare Monumente şi Promovare Turistică (DGMAPT) din cadrul Consiliului Judeţean Hunedoara va organiza, sâmbătă – 20 august, Ziua Porţilor Deschise la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia. Cu această ocazie, sunt prezentate rezultatele cercetării arheologice efectuate în acest an.

Evenimentul va avea loc între orele 9.00-19.00, explicaţiile ştiinţifice urmând să fie oferite celor interesaţi de către specialiştii care şi-au desfăşurat activitatea în perimetrul cetăţii, pe parcursul campaniei de cercetare sistematică.

Cercetarea arheologică de la Grădiştea de Munte-Sarmizegetusa Regia continuă în acest an pe terasa a IX-a, unde în 2017 a fost identificat un nou edificiu de cult cu baze de calcar şi pe terasa a X-a pentru documentarea căii de acces spre templul mare de andezit.

Colectivul de cercetare, sub conducerea căruia se desfăşoară cercetările arheologice, este compus din reprezentanţi ai Universităţii Babeş- Bolyai Cluj-Napoca, Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva şi DGAMPT Hunedoara.

Cercetările arheologice sunt finanţate de Consiliul Judeţean Hunedoara şi de Ministerul Culturii.

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia a fost vizitată anul trecut de peste 70.000 de turişti.

Autor: Bella Steriadis
Foto: Consiliul Județean Hunedoara/ Arhiva Ordinea Zilei
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei