În timpul lucrărilor de explorare a unei o movile vechi de o mie de ani, din sudul Turciei, arheologii au descoperit o tabletă care dezvăluie un „contract de vânzare” de mobilă, oferind o perspectivă unică asupra economiei epocii bronzului.
Pe 6 februarie 2024, orașul Antiohia (Antakya, provincia Hatay, sudul Turciei) a fost unul dintre cele mai afectate de cutremurul devastator care a lovit Turcia și Siria, cu epicentru în orașul din apropiere din Kahramanmaraș.
Cutremurul, descris drept „una dintre cele mai mari dezastre naturale ale timpului nostru” de secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, a afectat și numeroase situri arheologice: Tumulul Aççana (Aççana Höyük), în special, unde se afla orașul Alalakh (sau Alalah) în timpul Evului Bronzului Mediu și Târziu, scrie revista franceză GEO.
Lucrările de restaurare derulate acolo după eveniment au dus, în ciuda dezastrului, la descoperiri întâmplătoare. Într-o declarație făcută pe 22 iulie 2024, ministrul turc al Culturii și Turismului, Mehmet Ersoy, a anunțat descoperirea unei tăblițe de lut scrisă în cuneiform akkadian, care detaliază o „listă de cumpărături” înscrisă acolo de aproape 3.500 de ani.
CITEȘTE ȘI: Un material textil vechi de 3.800 de ani dezvăluie utilizarea de milenii a unei insecte pentru a colora în roșu hainele
Sute de tăblițe cuneiforme în akkadiană
Tumulul Aççana este mai exact un „tell”, adică un deal artificial format prin acumularea de resturi de la mai multe niveluri succesive de ocupare umană, săpăturile arheologice au etalat șaptesprezece niveluri corespunzătoate perioadei cuprinse între 2100 î.Hr. și 1200 d.Hr) .
În jur de cinci sute de tăblițe au fost recuperate de la nivelurile VII (Epoca Bronzului Mijlociu) și IV (Epoca Bronzului Târzie), înscrise în cuneiform, un vechi sistem de scriere logosilabică caracterizat prin caracterele sale sub formă de „pene” sau „cuie”.
Folosită inițial pentru limba sumeriană, scrierea cuneiformă a fost adaptată de alte câteva limbi antice (elamit, hitit, hurrian). Inclusiv, akkadiana, una dintre cele mai vechi limbi semitice cunoscute ale Mesopotamiei antice, cu înregistrări datând de la sfârșitul mileniului al III-lea î.Hr. Akkadienii au adoptat o abordare practică: în loc să folosească simboluri cuneiforme pur logografic – pentru a reprezenta cuvinte sau concepte – le-au folosit pentru a transcrie sunetele sau silabele din akkadiană, permițând astfel scrierea fonetică a limbii lor.
CITEȘTE ȘI: Viața de zi cu zi din perioada Dinastiei Tang. Arheologii au descoperit o reprezentare a unui bărbat „occidental” cu părul blond. FOTO
Textele cuneiforme în limba akkadiană au fost înscrise în principal pe tăblițe de lut, deși au fost găsite și gravuri pe stele, statui și alte obiecte.
Cele din orașul Alalakh constau în principal din plăcuțe legale, înregistrând controlul familiei conducătoare asupra pământului și veniturile obținute din acesta; acte administrative, care atestă fluxul de mărfuri care intră și iese din fostul său palat; câteva semne astrologice…
„Chitanță Ikea” antică, martor al economiei din epoca bronzului
Tableta recent descoperită, care măsoară 4,2 pe 3,5 centimetri, are o grosime de 1,6 centimetri și o greutate de 27,85 grame, a fost datată în secolul al XV-lea î.Hr.
Potrivit primelor analize ale lingviștilor, este foarte clar un „contract de vânzare” străvechi, care raportează o tranzacție mare de mobilier în Alalakh în urmă cu 3.500 de ani: o cantitate mare de mese, scaune și taburete din lemn. Un document oarecum asemănător, în cele din urmă, cu o „chitanță Ikea” modernă.
În comunicatul de presă, ministrul Mehmet Ersoy este entuziasmat de această descoperire, care oferă noi perspective în „înțelegerea noastră a structurii economice și a sistemului statal din epoca târzie a bronzului” și, mai general, „a bogatei moșteniri a Anatoliei pentru generatiile viitoare”.
Specialiștii își continuă cercetările pentru a încerca să obțină mai multe detalii despre vânzătorii și cumpărătorii implicați în schimb, despre cantitățile și „prețurile” propuse…
De asemenea, aceasta nu este singura descoperire făcută în timpul lucrărilor de restaurare a tumulului Aççana.
În august 2023, a fost anunțată dezgroparea unei tablete veche de 3.800 de ani, în stare foarte bună. Artefactul prezintă un acord încheiat de primul rege al lui Alalakh, Yarim-Lim, când orașul era capitala orașului-stat Mukiš și vasal al regatului Yamhad (Siria de astăzi). Suveranul cumpără acolo un alt oraș cu prezența martorilor, ale căror nume sunt gravate în lut.
Autor: Corina Gheorghe
Foto: Mehmet Nuri Ersoy
CITEȘTE ȘI: Descoperirea unor canoe de acum 7.000 de ani dovedește că oamenii navigau în Marea Mediterană