19 august 2022
27.7 C
București

Statul își întoarce fața către mineri

De citit...

Statul își întoarce fața către mineri și reactivează o industrie despre care s-a spus o perioadă lungă de timp că trebuie închisă. În încercarea de a găsi surse de energie care să înlocuiască importurile din Rusia, complexurile energetice din Oltenia și Hunedoara sunt aduse din nou în plin planul economiei.

Printr-o ordonanță de urgență, Guvernul Ciucă a aprobat salvarea Complexului Energetic Oltenia, care va beneficia, până în 2025, de un ajutor de stat în valoare de 2,6 miliarde euro.

Și în Valea Jiului, cele patru mine de cărbune și-au revenit in punctul de vedere al cantităţii extrase, producţia medie ridicându-se acum la circa 1.000-1.100 de tone pe zi. Huila extrasă este folosită pentru funcţionarea termocentralei de la Paroşeni, din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH).

În momentul de faţă am reuşit să creştem producţia de cărbune. Faţă de perioada în care aveam 600-700 de tone pe zi, acum am reuşit să dăm 1.000-1.100 de tone pe zi şi sper ca în perioada următoare să reuşim să dăm şi mai mult. Sunt patru mine în Valea Jiului, Lonea, Vulcan, Livezeni, Lupeni, şi toate funcţionează în acest moment”, a declarat, pentru AGERPRES, administratorul special al CEH, Cristian Roşu.

Cantitatea de cărbune extrasă în acest moment din Valea Jiului asigură funcţionarea Termocentralei Paroşeni timp de trei zile pe săptămână.

Cristian Roşu a avut discuții, la Guvern, pe tema creşterii independenţei energetice, însă, deocamdată, nu s-a vorbit despre o eventuală redeschidere a termocentralei Mintia.

Discuţiile au avut, în general, ca punct principal producerea de energie. Strict legat de CEH am discutat despre problemele prin care trece Complexul, tot ceea ce înseamnă funcţionarea acestuia, în momentul de faţă. Am prezentat domnului prim-ministru situaţia în care ne aflăm şi cum ne descurcăm, în continuare. Nu am abordat alte subiecte, nu au fost pe ordinea de zi deschiderea Mintiei sau altceva. Am înţeles că vor fi şi alte discuţii”, a explicat administratorul special al CEH.

Termocentrala Mintia a fost închisă acum un an.

Complexul Energetic Hunedoara este format din minele de cărbune Lupeni, Livezeni, Lonea, Vulcan şi termocentralele Mintia şi Paroşeni.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img