26 octombrie 2021
2.5 C
București

Sportul ne ajută în lupta împotriva cancerului

De citit...

Beneficiile sportului asupra sănătății sunt imense. Ne ajută să ne simțim bine, să avem un tonus bun, să scăpăm de kilogramele în plus. Mai mult, s-a dovedit științific faptul că exerciţiile fizice pot fi o armă importantă în lupta împotriva cancerului.

Un studiu, realizat la Universitatea Edith Cowan (ECU) și prezentat în Science Daily, indică faptul că exercițiile fizice determină muşchii să secrete în sânge anumite proteine, numite miokine. Oamenii de știință au constatat că proteinele miokine pot să suprime dezvoltarea tumorii şi chiar să contribuie la combaterea activă a celulelor canceroase.

Studiul clinic efectuat de cercetătorii ECU i-a avut ca subiecți pe mai mulți pacienţi diagnosticaţi cu cancer de prostată obezi. Ei au urmat un antrenament de exerciţii regulate timp de 12 săptămâni, acceptând să li se recolteze probe de sânge înainte şi după acest program.

Cercetătorii au aplicat apoi probele direct pe celulele vii de cancer de prostată.

În urma analizelor, profesorul Robert Newton a explicat că rezultatele obținute pot ajuta la înţelegerea motivului pentru care cancerul progresează mai lent la pacienţii care fac mişcare.

Nivelul de miokine anti-cancer al pacienţilor a crescut în cele trei luni. După ce le-am recoltat probe de sânge înainte şi după exerciţii şi le-am plasat peste celulele vii de cancer de prostată am observat o suprimare semnificativă a creşterii acestor celule în cazul sângelui post-antrenament. Acesta este un indicator destul de substanţial conform căruia exerciţiile de durată creează un mediu de supresie a cancerului în organism”, a detaliat profesorul Robert Newton.

La rândul său, Jin-Soo Kim, conducătorul studiului, a precizat că în timp ce miokinele ar putea semnala celulelor canceroase să se crească mai lent – sau să înceteze să se dezvolte – nu au reuşit să distrugă aceste celule. Totuși, miokinele pot fi asociate cu alte celule din sânge pentru a combate în mod activ cancerul. „Myokinele în sine nu semnalizează celulelor să moară. Însă, ele semnalează celulelor noastre imune – celulele T – să atace şi să distrugă celulele canceroase”, a explicat cercetătorul.

Oamenii de știință sunt de părere că exerciţiile fizice vin în completarea altor tratamente pentru cancerul de prostată, cum ar fi terapia prin privare de androgeni, care este atât eficientă, cât şi prescrisă în mod obişnuit, dar poate duce, de asemenea, la reducerea semnificativă a masei musculare şi la creşterea masei de ţesut adipos. Acest lucru poate conduce la obezitate sarcopenică (obezitate cu procent scăzut de masă musculară), o stare de sănătate defectuoasă şi risc de cancer.

Toţi participanţii la studiu au fost supuşi acestui tip de terapie şi prezentau obezitate, programul de antrenament vizând menţinerea masei musculare şi scăderea cantităţii de ţesut adipos.

Chiar dacă studiul s-a axat pe cancerul de prostată, cercetătorii cred că toate aceste constatări ar putea avea un impact mai larg.

La ora actuală, ECU efectuează studii suplimentare, inclusiv un studiu în care pacienţii cu cancer de prostată în stadiu avansat sunt supuşi unui program de exerciţii fizice de şase luni. Rezultatele de până acum arată că subiecții deși au o povară mare a bolii, au efecte secundare asociate tratamentului de durată şi se simt foarte rău, încă sunt capabili să producă medicamente anti-cancer din interior.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

CMS România a recrutat-o pe Laura Grigore în poziția de Senior Counsel

Firma internațională de avocatură CMS anunță cooptarea Laurei Grigore în cadrul practicii de tehnologie, media și telecomunicații a biroului din București, începând cu data...

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img