Specialiștii din domeniul sanitar vin cu o serie de recomandări pentru populația din zonele afectate de inundații:
- Pentru mai multă siguranță, apa din rețea se poate consuma fiartă și răcită – apa trebuie lăsată să se răcească singură, fără adăugarea de gheaţă;
- În cazul în care nu este posibilă fierberea apei, dezinfecția chimică a apei contaminate este eficientă pentru eliminarea bacteriilor și a majorității virusilor. Pentru dezinfecția chimică se folosesc preparate cu clor;
- În zonele rurale, unde apa se consideră nepotabilă, consumați numai apă îmbuteliată sau apă potabilă asigurată de către reprezentanții autorităţilor publice;
- Preveniţi contaminarea apei în timpul depozitării acesteia;
- Folosiți apa care este sub calitatea apei potabile numai pentru curățenie, spălarea lenjeriei și salubritate. În acest sens, se utilizează numai în combinație cu detergenți.
De asemenea, reprezentanții direcțiilor de sănătate publică atrag atenția că localităţile rurale, unde aprovizionarea cu apă de face din fântânile individuale sau publice, în cazul în care acestea au fost inundate, apa se consideră NEPOTABILĂ şi ESTE INTERZISĂ PENTRU CONSUM!
- În zonele rurale, unde aprovizionarea cu apa se consideră nepotabilă, consumați numai apă îmbuteliată sau apă potabilă asigurată de către reprezentanții autorităţilor publice;
- După inundații fântânile vor fi curățate și dezinfectate.
Curățarea și dezinfecția fântânii
- Curăţarea fântânii se poate face manual sau se poate utiliza o pompă de noroi/nisip. Mai întâi se scoate toată apa din fântână (sleirea fântânii) cu o pompă sau cu găleţile. Apoi se curăţă pereţii (cu o perie aspră) şi fundul fântânii de nămol sau alte murdării până când acesta ramâne curat.
- Dezinfectia fântâniise face numai după ce fântâna a fost curaţată şi apa a ajuns din nou la nivelul obişnuit. Dezinfecţia fântânii se face de obicei cu substanţe clorigene (clorură de var, hipoclorit de sodiu, cloramină, etc). Cantitatea de substanţă clorigenă folosită pentru dezinfecţia apei depinde de gradul de poluare şi volumul apei din fântână (calculat prin înmulţirea suprafeţei fântânii cu adâncimea coloanei de apă).
Într-un vas care conţine 8-10 litri apă se dizolvă pudra de clorură de var, câte 20-50 g pentru fiecare mc de apă ce urmează a fi dezinfectată. Se lasă să se limpezească câteva ore şi se introduce în fântână numai partea care s-a limpezit şi care constituie soluţia dezinfectantă. Preparate precum Cloramina sau Clorom se prezintă sub formă de comprimate şi sunt mai uşor de dozat (6- 7 cp la 1 mc apă). Dacă soluţia de substanţă dezinfectantă a fost preparată corespunzător, după 30 minute apa din fântână ar trebui să aibă încă miros de clor. Fântâna se păstrează bine închisă timp de 24 ore, apoi se goleşte în întregime până dispare complet mirosul de clor.
Varul nestins se utilizează introducând circa 5-6 kg la 1 mc de apă. Se lasă apa în contact cu varul timp de 24 ore, timp în care fântâna nu este utilizată. După acest interval, fântâna se goleşte din nou, până ce apa nu mai conţine urme de lapte de var. Se aşteaptă până când apa se ridică la nivelul ei obişnuit, după care fântâna se poate da în folosinţă.
Apa din fântână va fi consumată numai după ce au fost efectuate analize fizico-chimice şi bacteriologice care confirma potabilitatea acesteia.
- Populația nu va atinge animalele moarte și va avertiza autoritățile, în vederea evacuării acestora;
- Populația nu va consuma alimente depozitate în spații inundate;
- Spațiile din stricta vecinătate a gropilor simple (latrine) sau a foselor septice care au deversat, vor fi dezinfectate cu solutii hiperclorigene 5-10%.
Sfaturi pentru siguranța alimentară:
- Spălați-vă în permanenţă mâinile și spălați ustensilele de bucătărie;
- Folosiţi apa clorinată pentru prepararea alimentelor și pentru spălarea ustensilelor;
- Preparați laptele și hrana bebeluşului numai cu apă sigură din punct de vedere microbiologic;
- Separaţi alimentele neprocesate de cele gătite;
- Preparaţi alimentele corespunzător din punct de vedere termic;
- Păstrați alimentele la o temperatură sigură pentru refrigerare dacă nu au fost consumate în totalitate după preparare;
- Păstraţi alimentele în recipiente închise.
Autor: Filip Denis
Foto: ISU Galați

