29 ianuarie 2023
1.2 C
București

Prima enciclopedie română, realizată între 1896 – 1904, este online

Prima enciclopedie română a fost realizată pe parcursul a opt ani, între 1896 – 1904, și este rezultatul muncii unui număr de 209 personalităţi din ţară şi din străinătate. Generațiile de astăzi au acum șansa de a consulta online această enciclopedie extrem de valoroasă. Totul este posibil datorită faptului că Biblioteca Judeţeană „ASTRA” a reușit să posteze cele trei volume ale acestei lucrări importante pentru istoria noastră pe site-ul www.enciclopediaromaniei.eu.

Când construieşti o cultură şi când construieşti o casă ai nevoie de fundaţie, pentru ca acea structură să reziste. Pentru francezi, la 1780, au decis că cea mai importantă lucrare este o enciclopedie a limbii franceze. (…) Prima din lume. Peste secole, românii la fel au construit o asociaţiune, în Transilvania, şi au făcut puternică o biserică. Au construit o asociaţiune care răspândea cultură, de fapt acesta este rostul. Au construit o bancă pentru a susţine financiar toate acţiunile. Au construit un partid politic care să îi reprezinte la nivelul Budapestei unde era Parlamentul în acel moment. Şi foarte important au construit o tipografie. Ele toate funcţionează astăzi la Sibiu, într-un fel sau altul, sau măcar mai sunt clădirile. Şi pasul doi, şi discursul a început cu Andrei Şaguna, a fost să scrie această enciclopedie a limbii române. Ceea ce s-a întâmplat şi vreau să menţionez numele lui Cornel Diaconovici. La anul se împlinesc o sută de ani de la moartea lui Cornel Diaconovici, cred că noi ca şi comunitate putem face un efort să îi aşezăm o statuie chiar în faţa bibliotecii, (…) pentru că omul acesta a scris Enciclopedia României. Nu el a scris toate cuvintele. Sunt foarte mulţi oameni, dar el a coordonat. El este Diderot al nostru. Dacă francezii, în anii 2000, au făcut un site al Enciclopediei franceze, noi le urmăm exemplul şi facem şi noi un site”, a anunțat directorul Bibliotecii Judeţene „ASTRA” Sibiu, Răzvan Pop.

Prima enciclopedie română a văzut lumina tiparului la Sibiu. Coordonarea redactării şi a editării Enciclopediei în trei volume (1898, 1900, 1904), sub auspiciile ASTREI, la Editura lui Wilhelm Krafft, i-a revenit lui Corneliu Diaconovici, prim-secretar al ASTREI, director al Revistei „Transilvania”.

Autor: Bella Steriadis
Foto: Biblioteca Astra Sibiu
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei