19 mai 2024
16.7 C
București

Prelevare multi-organ la Târgu Mureș și Iași. Două familii au dăruit viață după moartea celor dragi lor

Mai multe echipe medicale au dus, în weekendul care s-a încheiat, un adevărat marator pentru viață, fiind implicate în două prelevări multi-organ. Rudele unei femei de 58 de ani și cele ale unui bărbat de 32 de ani au ales să dăruiască viață după moartea celor dragi lor, acceptând donarea de organe.

Femeia de 58 de ani era internată în Secţia ATI a Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, în urma unui anevrism rupt. Diagnosticul medical era clar, șansa de a-și reveni fiind zero.

În urma discuțiilor purtate cu specialiștii, familia pacientei a acceptat donarea de organe, astfel că mai multe echipe de medici de la Târgu Mureş, Bucureşti şi Cluj au prelevat ficatul, rinichii, cornee şi ţesut osos.

Ficatul a fost trimis la Bucureşti, la Institutul Clinic Fundeni, rinichii au fost transplantați la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, corneea a ajuns la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti, iar ţesutul osos a fost trimis la Banca de ţesut Colentina.

Intervenţiile de prelevare au fost realizate de echipe de la Institutul Clinic Fundeni pentru ficat, coordonator dr. Guenadyi Vatachki – Directorul Agenţiei Naţionale de Transplant, şi Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj pentru rinichi, coordonator dr. Dan Pop.

Intervenţia de prelevare a ţesutului osos a fost realizată de către echipa de medici din cadrul Secţiei Clinice Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, coordonată de dr. Solyom Arpad, singura echipă suport din ţară care realizează prelevare, iar intervenţia de prelevare cornee a fost realizată de către echipa de medici din cadrul Secţiei Clinice Oftalmologie a Spitalului Clinic Judeţean Mureş, coordonată de dr. Lilea Cosmin, medic specialist Oftalmologie.

Echipa Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş pentru declararea şi menţinerea donatorului, coordonată de dr. Mihai Morariu, a fost formată din dr. Săplăcan Irina, dr. Adriana Petrişor, dr. David Pop, As. Andrei Burghelea şi coordonatorul regional Dr. Oana Pitea.

Mulţumim familiei care a fost de acord cu prelevarea, transformând astfel moartea unui om drag într-o şansă la viaţă pentru alţi oameni, precum şi echipelor de prelevare care au făcut tot posibilul, prin profesionalism şi munca depusă, ca gestul familie să nu fie în zadar şi alţi pacienţi să primească şansă la o viaţă mai bună.”, transmit medicii.

Prelevare de organe și la Iași

Tot în acest weekend, o altă familie greu încercată a acceptat donarea. Ruda lor, un bărbat de 32 de ani, se afla la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, neavând nicio șansă de recuperare, fiind în moarte clinică. Echipele medicale au prelevat rinichii și ficatul.

Imediat după această acțiune, echipa de transplant de la Spitalul „C.I.Parhon” Iași a intrat în sală, unde doi pacienți care așteptau de mult timp un organ au fost operați. „Sunt doi pacienți care au fost selectați. Vorbim de doi pacienți cu boală genetică, e o coincidență, o boală genetică care poate duce la insuficiență renală și dializă. Un pacient din Bacău, mai tânăr de 42 de ani și o doamnă din Botoșani, de 53 de ani, aflați pe listă de 2 ani, femeia era la ședințe de dializă de trei ori pe săptămână”, a explicat Ionuț Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului „C.I.Parhon” Iași.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş

 

Mai multe articole

Știrile zilei