18 mai 2024
16.7 C
București

Povestea Princepelui Nicolae al României. GALERIE FOTO

Principele Nicolae al României a fost unul dintre cei mai enigmatici și atipici membri ai familiei regale a României. A trăit în umbra fratelui său, viitorul Carol al II-lea, dar asta nu l-a împiedicat să se facă remarcat.

Prin intermediul unui text semnat de dr. Cristina Constantin, Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” îl aduce în prim- plan pe Principele Nicolae al României.

Cei interesați pot afla mai multe despre el vizitând expoziția „Un Principe al Coroanei României, Nicolae”, găzduită de Muzeul Național Cotroceni.

Expoziția foto-documentară evocă aspecte relevante din biografia celui de-al doilea fiu al regelui Ferdinand I și al reginei Maria, de la momente ale copilăriei în familia regală la rolul său politic ca membru al Regenței, precum și activități importante desfășurate în țară și în perioada de exil.

Proiectul expozițional este realizat în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României, Muzeul Național Militar Regele Ferdinand I, Muzeul Municipiului București, Muzeul Național Peleș, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Colecția Daniel Obreja, Colecția Daniel Mladin, Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti din București.

Expoziția va putea fi vizitată până pe 17 septembrie 2023, în Salonul Cerchez, de marţi până duminică, în intervalul orar 09:00 – 17:00.

A fost botezat de țarul Nicolae al II-lea

Născut la 5 august 1903, cum se precizează și în Anuarele armatei, Principele Nicolae a fost botezat de țarul Nicolae al II-lea și chiar dacă a crescut în umbra fratelui său, viitorul Carol al II-lea, s-a bucurat și el de dragostea Regelui Carol I, așa cum menționează Regina Maria în „Povestea vieții mele”: „Unchiul însuși nu rezista acestei mici ființe impulsive, ale cărei ștrengării și veselii spontane îl amuzau și îl destindeau. El nu mai putea să se separe de Nicky și un surâs deosebit era rezervat mereu acestui drăcușor, care cucerise inimă austeră a regelui”.

Rămas în memoria contemporanilor din epocă ca un copil răsfățat și neastâmpărat, însăși mama lui, Regina Maria, caracterizându-l ca fiind „cât se poate de nostim şi de neascultător, parcă ar fi avut argint viu în vine, era totdeauna şi mereu în mişcare”, cu o educație mai mult sau mai puțin serioasă, el a fost totuși trimis la studii la celebrul Colegiul Eton, unde prin tradiție studiau și viitorii monarhi ai Marii Britanii.

Aici, fără avea rezultate strălucite, el a renunțat la pasiunea pentru medicină și s-a orientat către aviație, marină, automobile și mai ales sport. Ulterior, Principele Nicolae a devenit ofițer în marina regală britanică, participând la diverse misiuni. În ceea ce privește evoluția carierei sale militare în țară, aceasta avut următorul parcurs: la 17 noiembrie 1918, el a devenit sublocotenent, la 1 iulie 1921, locotenent, la gradul de căpitan a avansat la 1 octombrie 1926, la cel de locotenent-comandor la 1 ianuarie 1928, la cel de căpitan-comandor la 10 mai 1928, comandor a devenit la 10 mai 1929, Contra-Amiral la 1 ianuarie 1930, iar Vice-Amiral la 8 iunie 1930.

În „Anuarul Marinei” din anul 1934, se menționa faptul că Principele Nicolae era vice-amiral, general de divizie, inspector general de armată, adjutant onorific al regelui, cap al Regimentului 2 Artilerie Grea, al Flotilei de Hidroaviație, precum și comandant „à la suite” în Regimentul de Gardă „Mihai Viteazul” și Regimentul de Escortă Regală.

Principele Nicolae a fost, de asemenea, membru al Organizației Cercetașilor din România și al primului Comitet de conducere al Asociației Creștine a Tinerilor (înființată în 1919 de mama sa, Regina Maria), iar Societatea pentru Îmbunătățirea Rasei Canine din România s-a aflat sub Înaltul său Patronaj.

În calitate de Prim-regent în Consiliul de Regență, în perioada 27 iulie 1927 – 7 iunie 1930, Principele Nicolae a fost cel care l-a reprezentat pe Regele Mihai I, încă copil, la diferite evenimente cu caracter oficial. Nu i-a plăcut această postură și a fost unul dintre cei care au sprijinit revenirea Regelui Carol al II-lea în România. Relația și apoi căsătoria cu Ioana Doletti i-a adus trimiterea în străinătate de mai multe ori și chiar excluderea definitivă din rândul familiei regale, în urma unei decizii a Consiliului de Coroană din 9 aprilie 1937, permițându-i-se totuși de către Regele Carol al II-lea participarea la funerariile Reginei Maria, în 1938.

În 1942, printr-un decret al Regelui Mihai I i-a fost redat dreptul de a purta numele de Nicolae de Hohenzollern în locul numelui care îi fusese atribuit în 1937 – Nicolae Brana. El a asistat la instaurarea treptată a comunismului în România și a devenit o voce distinctă a exilului românesc, iar la moartea sa ultima dorință a fost aceea ca rămășițele sale pământești să fie aduse în țară atunci când acest lucru avea să fie posibil.

În prezentarea făcută, sunt puse în evidență și câteva piese deosebite din patrimoniul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” referitoare la personalitatea Principelui Nicolae, care se regăsesc în cadrul expoziției „Un principe al Coroanei Românei – Nicolae”, organizată la Muzeul Național Cotroceni.

Cea mai importantă dintre ele este uniforma de ofițer din Batalionul 4 Vânători de Munte, cu însemnele de general de divizie, inspector de armată și adjutant regal, ținuta de serviciu, md. 1932, care a aparținut Principelui Nicolae, piesă care face parte din cadrul colecției de „Uniforme militare românești”. De asemenea, dintre imaginile din colecția de „Fotografii” a muzeului nostru, care reflectă momente din biografia principelui și sunt prezente în cadrul acestei expoziții, am selectat: un portret al principelui copil, realizat de fotograful Curții Regale, Franz Mandy, trei fotografii în care acesta apare alături de tatăl său, Regele Ferdinand (una referitoare la vizita de la Pulberăria Dudești, din 17 decembrie 1915 și două din timpul Primului Război Mondial), un alt portret al său în care acesta poartă uniforma de marină și o fotografie din anul 1937, care îl înfățișează pe acesta purtând costum de pilot. Nu putem încheia această scurtă evocare fără a aminti acum, în apropierea Centenarului Muzeului Militar Național, faptul că Principele Nicolae a fost unul dintre cei care au făcut donații importante instituției, în perioada când acesta a fost membru al Regenței, constând în principal din fotografii și obiecte, cele mai multe referitoare la Regele Carol I și Regina Elisabeta.”, explică dr. Cristina Constantin.

Foto: Muzeul Național Controceni/ Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”

 

 

 

 

 

Mai multe articole

Știrile zilei