19 mai 2024
16.7 C
București

Povestea copilului născut de o mamă care a suferit un transplant de uter de la o donatoare decedată

Povestea copilului născut de o mamă care a suferit un transplant de uter de la o donatoare decedată vine să confirme miracolele pe care medicii le fac în munca lor. Anul trecut, în luna decembrie, o femeie aducea pe lume, la una dintre maternitățile din Brazilia o fetiță de 2,5 kilograme, perfect sănătoasă. Până aici nimic special, secundă de secundă născându-se copii peste tot în lume.

Fetița născută în Sao Paulo reprezintă însă un succes al medicinei actuale, mama ei fiind una dintre multele femei care în mod normal nu avea cum să poarte o sarcină, fiind diagnosticată cu sindromul Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser (MRKH). Boala i-a afectat grav uterul. Femeia, care în 2016 avea 32 de ani, a acceptat propunerea medicilor de a se supune unui transplant de uter de la o donatoare decedată. Specialiștii i-au spus că are mari șanse să devină mamă, în condițiile în care ovarele sale erau sănătoase înainte de operaţie, fapt ce le-a permis să preleveze ovulele şi să le congeleze.

Intervenţia de transplant a durat zece ore. La șase săptămâni de la operație, femeia a avut prima menstruaţie. După șase luni de la transplant, medicii au decis că pot realiza o implantare a ovulelor fertilizate. Sarcina a decurs bine, iar în decembrie 2017 se năștea la Sao Paulo primul bebelus adus pe lume de o femeie care suferise un transplant de uter de la o donatoare decedată. În timpul nașterii prin cezariană, medicii au îndepărtat și uterul transplantat, evitând astfel probleme ulterioare.

Astăzi, povestea fetiței face subiectul unui amplu articol pe care oamenii de știință implicați în proiect l-au publicat într-un jurnal medical. ”Rezultatele stabilesc dovada tratării infertilităţii de cauză uterină prin transplantarea de la un donator decedat şi deschid o cale către o sarcină sănătoasă pentru toate femeile cu factor de infertilitate din cauză uterină, fără necesitatea donatorilor vii”, au notat cercetătorii. Fetița născută acum un an este bine și se dezvoltă normal.

Nu este singurul caz de copil născut de o mamă care a suferit un transplant de uter. Este însă singurul caz în care uterul provenea de la o donatoare decedată. Alte treizeci şi nouă de transplanturi de uter au fost efectuate, dar de la donatori vii, în urma acestora rezultând unsprezece copii. Niciun transplant efectuat de la un donator decedat nu a condus la naşterea unui copil viu până la această realizare medicală din Brazilia.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com

Mai multe articole

Știrile zilei