13 iunie 2025
17 C
București

Pentru a salva planeta și economia, guvernele lumii trebuie să investească în energie regenerabilă

Guvernele lumii trebuie să investească în energia regenerabilă. Astfel au șansa de a salva economia și de a contribui la reducerea emisiilor de carbon care pun în pericol viața.

Agenția Internațională pentru Energii Regenerabile (IRENA) susține că noile parcuri solare și eoliene vor costa, în curând, mai puțin decât multe dintre centralele electrice pe cărbune. Din acest motiv este important ca statele să investească în energia verde pentru a stimula economiile afectate de criza cauzată de pandemie.

Reprezentanții IRENA atrag atenția că, până anul viitor, funcționarea instalațiilor pe cărbune cu o capacitate de până la 1.200 de gigawati va fi probabil mai scumpă  decât instalațiile solare fotovoltaice noi. În acest context, este recomandat ca țările să reducă utilizarea combustibililor fosili.

Energia regenerabilă trebuie să constituie coloana vertebrală a eforturilor naționale de a relansa economiile ca urmare a izbucnirii Covid-19. Am ajuns la un moment de cotitură important în tranziția energetică”, a declarat directorul general al IRENA, Francesco La Camera, scrie Bloomberg.

Înlocuirea a 500 de gigawati produși de centrale de cărbune cu costuri ridicate cu ferme solare și eoliene ar reduce emisiile de carbon cu aproximativ 1,8 gigatoni, echivalent cu 5% din emisiile de CO2 în 2019 și ar economisi miliarde de dolari. Energia generată de cărbune provine în cea mai mare parte din SUA, China, India, Polonia, Germania, Coreea de Sud și Ucraina.

Tendințe importante

IRENA se așteaptă  la o continuare a scăderii, în anul 2021, a costurilor  instalării  de echipamente care produc energie din surse  regenerabile – până la 0,043 USD kilowatt oră pentru parcuri eoliene, în scădere cu 18% față de 2019 și până la 0,039 USD / kWh pentru instalațiile mari fotovoltaice, cu 42% mai mici decât anul trecut.

Totuși, cercetările realizate de experți sugerează că  producția de energie  din surse eoliene și solare va scădea în acest an pentru prima dată în două decenii, deoarece închiderea fabricilor întârzie construcția instalațiilor regenerabile.

Peviziunile IRENA indică faptul că, până în 2030, producerea energiei solare și eoliene ar putea fi constant mai ieftină decât producțiile convenționale.

Autor: Corina Gheorghe
Foto: Pixabay.com

 

 

 

 

 

 

Mai multe articole

Știrile zilei