30 aprilie 2024
14.9 C
București

Miraculoasa mentă și efectele ei benefice pentru organism (I)

Cu proprietăți aromatice și medicinale, menta este una dintre plantele cele mai răspândite. Sunt identificate aproximativ 25-30 de varietăți ale mentei, pe întreaga planetă.

Plantele utilizate în scopuri terapeutice nu sunt cele care cresc spontan, ci varietățile cultivate controlat. Cea mai cunoscută și utilizată este Menta bună/, izma bună (mentha piperita), plantă ierboasă din familia Labiatae cu miros puternic, specific.

Menta bună este cultivată prin grădini și în câmp. Conține, îndeosebi în frunze (folia menthae piperithae), ulei eteric, substanțe amare, tanin.

Uleiul de mentă (oleum menthae) are numeroase întrebuințări, intrând în componența unor preparate galenice (spirt de mentă, sirop de mentă), în cosmetică, la prepararea unor produse pentru igiena orală: paste de dinți, ape de gură, bomboane mentolate.

Menta este cea mai utilizată plantă pentru problemele tubului digestiv. În bolile  de stomac se lua, de multe ori macerată în rachiu.

Cu decoctul se făceau spălături contra bubelor și durerilor de cap, iar plantele fierte se puneau în legături.

Ceaiul se dădea copiilor contra colicilor, iar dacă aveau dureri mari se punea pe abdomen o cataplasmă caldă din frunze de mentă și leuștean.

Ceaiul se mai lua contra tusei, nădușelii, răgușelii și contra durerilor de piept, dar și pentru ușurarea nașterilor.

De asemenea, se mai lua un ceai rece de mentă împotriva durerilor de inimă, dar și pentru calmarea organismului surescitat și nervos sau  tratarea insomniilor.

Pentru durere de dinți se ținea în gură rădăcină pisată cu rachiu

Pentru greață, diaree, bunicii noștri se frecau pe corp cu mentă pisată și amestecată cu oțet.

În amestec cu trandafir se lua ca tratament împotriva holerei.

Precauții

Specialiști atrag atenția că, în situația refluxului gastroesofagian, este total interzisă administrarea oricărei forme de mentă, deoarece simptomele se pot agrava. De asemenea, persoanele care au suferit calculi biliari trebuie să consume cu multă prudență această plantă.Mare atenție! Uleiul de mentă, în doze mari poate fi toxic.Menta nu este recomandată femeilor gravide, care alăptează, sugarilor și copiilor.

Autor: Corina Gheorghe
Foto: Pixabay.com

 

 

Mai multe articole

Veniturile OMV în scădere, pe fondul prețului mai mic la gaze

Grupul austriac OMV a raportat marţi o scădere cu un sfert a cifrei de afaceri, până la 8,17 miliarde de euro, în primele trei...

Știrile zilei