27 septembrie 2022
16.2 C
București

Legătura dintre om și natură: Declinul populațiilor de pești migratori pune în securitatea alimentară

De citit...

Populațiile speciilor de pești de apă dulce migratori s-au redus, în medie, cu 93% în Europa, începând cu 1970. Nu este de mirare, având în vedere creșterea sectorului hidroenergetic, a pescuitului excesiv, a schimbărilor climatice și a poluării, toți factori de declin ai populațiilor ce au la bază activitatea umană.

Sunt concluziile primului raport global privind starea peștilor migratori de apă dulce, emis de World Fish Migration Foundation  (Fundația Mondială pentru Migrația Peștilor) și ZSL (Zoological Society of London – Societatea Zoologică din Londra).

Pierderile catastrofale în ceea ce privește populațiile de pești migratori arată că nu putem continua să distrugem râurile. Acest lucru va avea consecințe ample pentru oamenii și natura de pe tot globul. Putem și trebuie să acționăm acum, înainte ca aceste specii-cheie să dispară pentru totdeauna”, punctează Arjan Berkhuysen, directorul general al Fundației Mondiale pentru Migrația Peștilor.

Peștii migratori, precum somonul și păstrăvul, sunt esențiali pentru a răspunde nevoilor de securitate alimentară, precum și pentru a asigura mijloacele de trai pentru milioane de oameni din întreaga lume. De asemenea, aceștia joacă un rol esențial în menținerea sănătății râurilor, lacurilor și a zonelor umede prin menținerea unui lanț trofic complex.

În Europa, unii dintre cei mai vulnerabili sunt mega-peștii, cum sunt morunii (Huso huso), care, timp de sute de ani, au avut un rol important în dezvoltarea comunităților de-a lungul fluviului Dunărea.

Sturionii sunt considerați ca fiind „megafaună”, deoarece au o rată de creștere lentă și, prin urmare, tind să se reproducă mai târziu. Din acest motiv, ei nu se pot adapta rapid la schimbările din mediu, ceea ce îi face deosebit de vulnerabili (Ripple et al. 2019).

Mai mult, întrucât sturionii sunt anadromi, adică se reproduc în amonte și se hrănesc în delta râurilor, ei sunt vulnerabili la orice alterare a fluxului râului, cum ar fi construcția unui baraj care le-ar putea bloca rutele de migrație către zonele de hrănire și reproducere.

Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) avertizează că 21 dintre cele 25  de specii de sturioni sunt amenințate, 16 clasificate ca fiind critic amenințate, 2 ca fiind amenințate și 3 ca fiind vulnerabile (UICN 2020). Conform raportului global privind starea peștilor migratori de apă dulce, populațiile de sturioni monitorizați au scăzut, în medie, cu 91% între 1970 și 2016. Raportul relevă, de asemenea, că pentru marea majoritate fie nu există nicio informație cu privire la existența unor amenințări la adresa populației ( 47%) sau se știu care sunt amenințările (53%), cea mai frecventă fiind exploatarea (55%) urmată de degradarea și modificarea habitatului (31%).

WWF lucrează pentru a reface coridoarele ecologice acvatice pentru speciile de pești migratori din bazinul Dunării. Astfel, prin proiectul MEASURES elaborăm și testăm o metodologie de cartografiere a habitatelor peștilor migratori, un prim pas pentru a restabili coridoarele ecologice, și dezvoltăm o strategie, cu largă participare și acceptare a deținătorilor de interese, pentru păstrarea sau refacerea unor coridoare funcționale. De asemenea, derulăm activități de repopulare cu sturioni – 8000 de puieți fiind eliberați până acum în Dunăre, în România și Ungaria. Iar prin proiecte ca Danube Floodplain refacem zonele inundabile și promovăm măsuri de retenție naturală a apei, inclusiv prin combinarea infrastructurilor clasice și a celor „verzi”.

Degradarea, modificarea și pierderea habitatului reprezintă aproximativ jumătate dintre amenințările cu care se confruntă peștii migratori. Zonele umede sunt habitate esențiale pentru speciile de pești migratori, dar, la nivel global, acestea dispar de trei ori mai repede decât pădurile, în timp ce barajele și alte bariere împiedică peștii să ajungă în zonele de împerechere sau hrănire și le dereglează ciclul de viață.

Peștii migratori oferă hrană și mijloace de trai pentru milioane de oameni, dar rareori acest lucru este luat în considerare în deciziile de dezvoltare. În schimb, importanța lor pentru economii și ecosisteme continuă să fie trecută cu vederea și subestimată – iar populațiile continuă să se diminueze dramatic. Trebuie să implementăm un Plan de recuperare de urgență care să inverseze declinul peștilor migratori și al biodiversității apelor dulci – în beneficiul oamenilor și al naturii”, atrage atenția Stuart Orr, Director global al departamentului de ape dulci la WWF.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com

 

 

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img