2 mai 2024
14 C
București

Grupul BRD a obţinut un profit net de 1,34 miliarde de lei, în 2022

Grupul BRD a obţinut un profit net de aproximativ 1,34 miliarde de lei în 2022, în creştere uşoară faţă de rezultatul din 2021, când a raportat aproape 1,32 miliarde de lei.Profitul băncii a urcat la 1,29 miliarde de lei, se arată în  Situaţia financiară consolidată şi individuală la 31 decembrie 2022, transmisă Bursei de Valori Bucureşti. Rentabilitatea capitalurilor proprii a fost de 16%.

La nivel de grup, profitul operaţional brut a atins 1,72 miliarde lei (+14,3% faţă de 2021), iar raportul cost/venit s-a îmbunătăţit datorită efectului favorabil al veniturilor (50,4% in 2022 vs 51,6% in 2021).

Veniturile anuale ale Grupului BRD au atins 3,46 miliarde de lei, mai mari cu 11,7% faţă de anul 2021.

Mediul macroeconomic a fost marcat de presiuni inflaţioniste puternice, o tendinţă accelerată de majorare a dobânzilor de piaţă şi o volatilitate crescută. În condiţiile unei activităţi comerciale foarte dinamice şi ale contextului ratelor dobânzii, venitul net din dobânzi a crescut cu 13,7% în dinamică anuală, fiind temperat de creşterea semnificativă a remunerării depozitelor clienţilor. Veniturile nete din comisioane au crescut cu 1,4% în comparaţie cu 2021 datorită unui volum crescut al tranzacţiilor şi a producţiei dinamice de asigurări de sănătate, contrabalansând scăderea veniturilor din activitatea de administrare a activelor şi a comisioanelor aferente serviciilor de e-banking în condiţiile migrării clienţilor retail către aplicaţia de mobile banking, oferită gratuit, You BRD. Celelalte venituri au înregistrat o evoluţie pozitivă datorită avântului puternic al activităţilor de pieţe financiare”, arată reprezentanții băncii.

Potrivit sursei citate, presiunea inflaţionistă asupra cheltuielilor operaţionale a fost vizibilă de-a lungul întregului an, însă creşterea costurilor a fost limitată de o disciplină riguroasă a cheltuielilor. Cheltuielile operaţionale au crescut cu 8,3% în comparaţie cu 2021, excluzând nivelul mai ridicat al contribuţiei la Fondurile de Garantare şi de Rezoluţie.

Cheltuielile cu personalul (+8,5% faţă de 2021) au fost influenţate în mare măsură de efectul creşterilor salariale şi de modificările altor beneficii în cadrul Contractului Colectiv de Muncă (în special tichetele de masă) şi prima excepţională pentru compensarea efectelor inflaţiei.

BRD a acordat credite noi în valoare de aproape 7,5 miliarde lei pentru persoanele fizice, portofoliul de credite locuinţe consemnând o creştere record de 58% în dinamică anuală. Potrivit comunicatului băncii, 2022 a fost al doilea cel mai bun an pentru creditele noi de consum.

Portofoliul de credite pentru companii a urcat cu 26%, evoluţie determinată atât de segmentul IMM-urilor (+43% în dinamică anuală), cât şi de cel al companiilor mari (+19% în dinamică anuală).

Rata creditelor neperformante a fost 2,5% (în scădere de la 3,1% în decembrie 2021), iar nivelul de acoperire cu provizioane la finalul anului este de 77%.

Creditele acordate de BRD în cadrul programului IMM Invest au crescut cu 69% faţă de 2021 şi au totalizat 2 miliarde lei pentru peste 2.000 de IMM-uri eligibile.

Baza de depozite a fost de asemenea consolidată, depozitele companiilor crescând cu 17,2%, antrenate în special de clienţii companii mari. Depozitele retail au crescut (+3,1% faţă de 2021) într-un context competitiv şi tensionat din punctul de vedere al lichidităţii.

Activitatea de leasing a rămas robustă, cu o creştere anuală a portofoliului de 15%, iar volumul finanţărilor sustenabile acordate anul trecut s-a cifrat la aproape un miliard lei, incluzând şi primul credit sindicalizat verde din sectorul imobiliar.

Banca a înregistrat peste un milion de utilizatori YouBRD la finalul anului 2022, în creştere cu 46% faţă de sfârşitul anului 2021 şi un flux 100% online de emitere a cardurilor de credit accesibil prin website-ul BRD şi prin aplicaţia You BRD.

2022 a fost un an foarte special, cu evoluţii geopolitice dramatice determinate de începutul războiului din Ucraina. În combinaţie cu presiunile inflaţioniste deja ridicate, ele şi-au pus amprenta asupra mediului economic general. Mediul economic din România a fost destul de bine protejat atât datorită acţiunilor autorităţilor europene şi naţionale, cât şi rezilienţei companiilor, care demonstrează că sistemul economic a atins un nivel destul de ridicat de maturitate”, a declarat Francois Bloch, CEO-ul BRD Groupe Societe Generale.

Consiliul de Administraţie al BRD a decis că acordarea de dividende din profitul anului 2022 nu va fi propusă pentru aprobare Adunării Generale a Acţionarilor.

Această hotărâre este în concordanţă cu recomandările de prudenţă ale Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială şi ale Băncii Naţionale a României. Având în vedere atât persistenţa unui risc ridicat de volatilitate, cât şi faptul că tratamentul temporar în privinţa recunoaşterii rezervelor din reevaluarea instrumentelor de datorie contabilizate la valoare justă prin alte elemente ale rezultatului global în fondurile proprii nu se mai aplică începând cu 1 ianuarie 2023, această decizie a fost luată pentru asigurarea unei capacităţi suficiente de creditare în condiţiile respectării indicatorilor reglementări, pe bază permanentă, inclusiv în condiţii de stres sever”,  precizează BRD.

BRD – Groupe Societe Generale operează o reţea de 460 de unităţi. Activele totale ale băncii se ridicau, la sfârşitul lunii decembrie 2022, la 72 miliarde lei.BRD face parte din Grupul Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare. Grupul are 117.000 de angajaţi în 66 de ţări şi 25 de milioane de clienţi în întreaga lume.

Autor: Ioana Andrei
Foto: Linkedin

Mai multe articole

Președintele a promulgat Legea privind energia eoliană offshore

Legea privind energia eoliană offshore a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Actul normativ reglementează cadrul general necesar implementării în România a proiectelor de producere...

Știrile zilei