18 mai 2024
16.7 C
București

Egipt: Au fost descoperite primele morminte romane săpate în piatră. FOTO

O echipă de arheologii spanioli a descoperit, în Egipt, primele morminte romane săpate în piatră. Totodată, ei au găsit mai multe obiecte de artă care dezvăluie noi secrete despre practicile de înmormântare aparținând perioadei ptolemeice și romane.

În timpul săpăturilor, arheologii au găsit figurinele unor zeite
În timpul săpăturilor, arheologii au găsit figurinele zeițelor Isis și Afrodita

În orașul istoric egiptean Al-Bahnasa, Gubernia Minya, arheologii spanioli, conduși de dr. Mayte Mascorro și dr. Esther Pons Melado de la Universitatea din Barcelona și Institutul Orientului Apropiat antic, au deschis un sit care dezvăluie noi secrete străvechi, anunță revista franceză GEO.

Un nou stil funerar

Una dintre mumiile descoperite avea o limbă din aur.
Două dintre mumiile descoperite aveau limbi din aur.

La fața locului, echipa a descoperit morminte, mumii și sicrie ptolemeice și romane. De menționat este faptul că mormintele au fost săpate în stâncă, un nou stil funerar care demonstrează o anumită tehnică artistică, potrivit dr. Mustafa Waziri, secretar general al Consiliului Suprem al Antichităților:„Descoperirea aruncă mai multă lumină asupra istoriei bogate a regiunii, deoarece echipa a descoperit o serie de morminte cioplite în piatră datând atât din perioadele ptolemeice [305-30 î.Hr. și î.Hr.] și Roman [30 î.Hr.]. B.C.-AD 641 B.C.] evidențiind practici funerare unice și expresii artistice ale vremii.

Cercetătorii au descoperit figurine cu două zeițe, Isis și Afrodita, purtând coroane florale, precum și mumii din epoca romană purtând măști funerare colorate și aurii. În gura a două dintre mumii, arheologii au găsit chiar și o limbă falsă, din aur. Practica a fost menită să păstreze cuvintele decedatului în viața de apoi.

Al-Bahnasa pare să fie plin de noi secrete despre diferitele practici funerare din perioada ptolemeică și romană. Pentru a încerca să afle mai multe, cercetătorii plănuiesc să continue explorarea acestei zone.

Autor: Corina Gheorghe
Foto: Ministerul Turismului și Antichităților din Egipt

Mai multe articole

Știrile zilei