17 martie 2025
7.8 C
București

Descoperiți o parte din munca specialiștilor din cadrul Laboratorului de Restaurare al Muzeului Civilizației Dacice și Romane. GALERIE FOTO

La parterul Palatului Magna Curia, a fost deschisă anul trecut expoziția „Restituiri istorice-2023”, în cadrul căreia vizitatorii pot descoperi o parte din munca specialiștilor Laboratorului de Restaurare al Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.

Restauratorii sunt cei care aduc artefactul descoperit de arheologi „la viață”, la starea și aspectul cât mai apropiat de funcția sa originală, atât pentru a oferi specialiștilor informațiile necesare în reconstituirea vieții comunităților din trecut, cât și pentru a oferi publicului o perspectivă asupra obiectelor expuse.

Astfel, orice obiect scos, prin cercetarea arheologică, din mediul unde a fost păstrat sute sau mii de ani, ajunge în laboratorul de restaurare, unde se întâmplă „renașterea” sa, în timp și spațiu, printr-un tratament personalizat, pentru a povesti tuturor despre timpurile în care se utiliza! Așadar, activitatea din laboratoarele de restaurare este esențială, iar fără ea patrimoniul descoperit ar fi mai greu de înțeles și de păstrat!

Când veți ajunge la noi, în această expoziție, veți putea vedea piese pe suport organic și anorganic respectiv carte veche, metal și ceramică, din diferite perioade istorice, de la cele mai vechi (epoca bronzului, epoca dacică, epoca romană), la cele mai apropiate zilelor noastre (epoca modernă)! Vase, arme, bijuterii, carte veche au primit viață și au fost așezate frumos în vitrine pentru a putea fi vizualitate de cât mai multă lume!”, transmit reprezentanții MCDR.

Foto: MCDR

 

Mai multe articole

Știrile zilei