11 august 2022
20.9 C
București

Cum își poți amâna rata la bancă?

De citit...

Guvernul a aprobat ordonanța de urgență prin care persoanele fizice şi juridice pot amâna plata ratelor.

În primul rând, aş începe cu noul program IMM Invest Plus. Practic, toate programele de sprijin ale economiei româneşti care însumau 17 miliarde de lei, după cum ştim cu toţii schema de ajutor de stat pe Covid 19 şi cadrul temporar pe Covid 19 expiră în 30 iunie drept pentru care am mers cu o nouă schemă pe noul cadru temporar de sprijin pentru Ucraina, iar toate programele pe care le avem deja lansate trec pe acest nou cadru. Mai mult decât atât, la rectificare, plafoanele vor fi suplimentate. În al doilea rând, da, destul de aşteptatul act normativ privind un moratoriu referitor la posibilitatea de amânare a ratelor. Un instrument pentru cei care se află în dificultate, atât persoane fizice, cât şi persoane juridice. Cei care înregistrează creşteri ale cheltuielilor cu 25%. Un moratoriu care a fost avizat şi de Banca Naţională a României, dar şi de Asociaţia Română a Băncilor. Este un instrument şi nu singura soluţie. Aş vrea să mai precizez acest lucru pentru că l-am mai precizat şi în celelalte briefinguri. Este un instrument la îndemâna celor care chiar au dificultate pentru că, evident, orice amânare de rate va duce şi la obligativitatea ca aceste rate să fie plătite ulterior şi cu o serie de costuri alături de ele, respectiv dobânda aferentă”, a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, după aprobarea documentului.

CITEȘTE ȘI: Credit ipotecar. BNR explică efectele majorării ratei de dobândă cu două puncte procentuale

Oficialul a enumerat câteva alternative pe care clienţii le au: trecerea la o dobândă fixă, trecerea de la un indicator la altul, respectiv de la ROBOR la IRCC sau refinanţări, rescadenţări sau restructurări de credite.

De asemenea, ministrul a menţionat că se aşteaptă ca, începând cu 2023, să asistăm la o scădere a dobânzilor.

Orice amânare înseamnă că la final vei plăti ce ai amânat plus dobânda care s-a acumulat pe perioada respectivă. Deci, vei plăti mai mult, indiferent de nivelul dobânzii. După care venim şi ne referim la nivelul dobânzii. Dobânda este încă în creştere. Această măsură, repet, nu este singura măsură aplicabilă. Este o măsură doar pentru cei care chiar sunt în acea situaţie în care nu-şi mai pot plăti ratele”, a atras atenția Adrian Câciu.

Autor: Ioana Galeș
Foto: Arhiva Ordinea Zilei
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Sarom Packinging plănuiește investiții de 3,2 milioane euro pentru extinderea business-ului

Sarom Packaging plănuiește investiții de 3,2 milioane euro, în următorii patru ani, pentru extinderea business-ului. Planurile de dezvoltare urmăresc inclusiv deschiderea de noi sucursale....

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img