1 mai 2024
16.2 C
București

COVID-19 nu se transmite prin alimente, dar e important să luăm măsuri de protecție

După ce China a panicat întreaga lume, anunțând că a descoperit virusul care provoacă noua boală COVID-19 în alimente de import, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) încearcă să liniștească populația. Experții susțin că noul coronavirus nu poate fi transmis prin alimente.

Nu credem că coronavirusul se poate transmite prin alimente. Dacă am înţeles bine, China caută virusul pe ambalaje, a testat sute de mii şi a găsit foarte puţine, sub 10 (eşantioane) pozitive”, a explicat cercetătoarea Maria Van Kerkhove, responsabilă cu maladiile emergente în cadrul OMS.

Totuși, a atras atenția că se știe „că virusul poate rămâne o vreme pe suprafeţe”. În aceste condiții, OMS a dat indicaţii, împreună cu FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru alimentaţie şi agricultură), cu privire la normele de securitate şi muncă.

La rândul său, Michael Ryan, director pentru situaţii de urgenţă la OMS, a subliniat faptul că „oamenii nu trebuie să se teamă nici în ce priveşte alimentele, nici ambalajele alimentare sau lanţul alimentar”.

Alimentaţia noastră în ce priveşte COVID este sigură: nu există date care să demonstreze că alimentele sau lanţurile alimentare participă la transmiterea virusului”, a menționat Ryan, amintind de necesitatea respectării precauţiilor de utilizare cum sunt spălarea pe mâini sau procesarea alimentelor.

Responsabilul OMS a atras atenția că „nu trebuie exacerbate astfel de informaţii, oamenii se tem deja destul de pandemie”.

Informații Made in China

Presa Chineză a scris că, în oraşul Shenzhen, autorităţile au detectat urme de coronavirus într-un lot de aripioare de pui congelate importate din Brazilia. Informația a fost preluată de media internațională. Astfel s-a aflat că Centrul local pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor a precizat că a găsit urmele pe suprafaţa unuia dintre produse şi că testele de acid nucleic viral prezent în probă au ieşit pozitive.

Personalul care a intrat în contact cu acest produs a fost supus testelor COVID-19, rezultatele au fost negative.

Autorităţile au recomandat consumatorilor să fie atenţi când cumpără carne şi fructe de mare din import şi „să fie precauţi pentru a reduce riscurile de infecţie”.

Nu este primul caz de acest fel, având în vedere că miercuri, în oraşul Wuhu au fost găsite urme de coronavirus în pachete de creveţi importate din Ecuador, în timp ce în oraşul portuar Shandong au fost detectate urme pe ambalajul unor peşti congelaţi.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

Mai multe articole

Președintele a promulgat Legea privind energia eoliană offshore

Legea privind energia eoliană offshore a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Actul normativ reglementează cadrul general necesar implementării în România a proiectelor de producere...

Știrile zilei