6 decembrie 2022
3.9 C
București

Ce se ştie despre vulcanul din Rusia devenit extrem de activ?

De citit...

După 15 ani, Vulcanul Şiveluci, situat în peninsula Kamceatka din estul extrem al Rusiei, se pregăteşte să erupă puternic.

În Kamceatka se află 29 de vulcani activi. Ei fac parte dintr-o regiune a Terrei cunoscută sub denumirea „Cercul de Foc”, situată în regiunea Oceanului Pacific şi predispusă la erupţii şi seisme frecvente.

Cei mai mulţi vulcani din peninsulă sunt înconjuraţi de regiuni de pădure şi tundră puţin populate, aşa că riscul pentru localnici este destul de mic, însă erupţiile de mari dimensiuni pot expulza sticlă, roci şi cenuşă în atmosferă, ameninţând aeronavele.

Potrivit Institutului pentru Prospectare Geologică al Statelor Unite (USGS), astfel de erupţii au loc de obicei de trei sau patru ori pe an în Kamceatka, iar în aceste perioade traficul aerian trebuie redirecţionat.

Şase vulcani din nord-estul Rusiei prezintă în prezent semne de activitate sporită. Cel mai înalt vulcan activ din Eurasia, Klucevskaia Sopka a început să erupă joia trecută.

Vulcanul Şiveluci

Şiveluci este unul dintre cei mai mari şi activi vulcani din Kamceatka şi a erupt de cel puţin 60 de ori în ultimii 10.000 de ani, scrie AGERPRES.

Este alcătuit din două părţi: Vechiul Şiveluci, cu o altitudine de 3.283 de metri, şi Noul Şiveluci, un vulcan mai mic, al cărui vârf ajunge la 2.800 de metri.

Noul Şiveluci este situat într-o caldeiră străveche – un bazin asemănător unui crater care s-a format probabil când porţiunea mai veche a suferit o erupţie catastrofală cu cel puţin 10.000 de ani în urmă.

Această porţiune a devenit extrem de activă. Echipa de răspuns la erupţii vulcanice din Kamceatka (Kamchatka Volcanic Eruption Response Team – KVERT)a avertizat că domul din lavă al vulcanului continuă să crească şi că a fost observată o „activitate fumarolă” mai intensă.

Domurile sunt movile care se formează în urma acumulărilor de lavă, iar fumarolele sunt deschizături prin care ies gazele sulfuroase fierbinţi.

O erupţie ar reprezenta un risc pentru zborurile internaţionale şi a fost marcată cu nivelul de alertă „portocaliu”, a precizat KVERT, ceea ce înseamnă că există o probabilitate mai mare de a erupe.

Vulcanul a erupt continuu din august 1999, dar ocazional se produc evenimente explozive puternice, aşa cum s-a întâmplat în 2007, când NASA a anunţat că vulcanul a expulzat un nor masiv de cenuşă în atmosferă până la o altitudine de 9.750 de metri.

Alexei Ozerov, director în cadrul Institutului de Vulcanologie şi Seismologie al Filialei din Extremul Orient a Academiei Ruse de Ştiinţe, a spus duminică că domul vulcanului a devenit foarte fierbinte.

Cupola străluceşte în timpul nopţii din aproape toate părţile. Avalanşe incandescente cu o temperatură de 1.000 de grade Celsius se rostogolesc pe versanţi”, a spus el.

Un reprezentant al institutului a precizat pentru Reuters că acest lucru se întâmplă de obicei înaintea unei puternice „erupţii paroxistice”, care se poate produce în orice moment.

Atunci când are loc faza paroxistică a erupţiei, fluxul piroclastic (un amestec de gaz fierbinte, cenuşă şi roci) va coborî de pe versanţii vulcanului Şiveluci cu mare viteză. Emisiile de cenuşă reprezintă un pericol foarte mare pentru aviaţie. Turiştii ar trebui să evite apropierea de vulcan pe o rază de 25 de kilometri”, au spus experţii.

Autor: Ioana Andrei
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Care sunt cele mai mari amenințări la adresa derulării unor afaceri

Cele mai mari ameninţări la adresa derulării afacerilor în următorii doi ani, în ţările G20, sunt reprezentate de impactul inflaţiei rapide, al crizei datoriilor...

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img