19 august 2022
27.7 C
București

Castelul Mikó din Olteni, transformat în Muzeul Ecvestru Secuiesc

De citit...

Castelul Mikó din Olteni, comuna Bodoc, este un monument istoric cu o importanță deosebită în moștenirea culturală a județului Covasna, lucru recunoscut și în literatura de specialitate. Castelul Mikó datează din cel de-al treilea deceniu al secolului al XIX-lea și a fost construit de contele Mikó Miklós în stilul „Empire”.

Datorită picturilor realizate pe pereții interiori ai camerelor, castelul are un caracter unic pe întreg teritoriul Transilvaniei, picturile respective reprezentând peisaje din orașele vest europene din perioada napoleoniană.

În prezent, Castelul Mikó se află într-o stare avansată de degradare, care impune intervenții de conservare, urmate de restaurare și punere în valoare atât ca monument istoric, cât și din punct de vedere turistic.

După renovare, castelul va deveni Muzeul Ecvestru Secuiesc și va fi considerat o anexă nouă a Muzeului Național Secuiesc, aflat în subordinea Consiliului Județean Covasna.

Castelul Mikó, care se află în proprietatea comună a Consiliului Județean Covasna și a comunei Bodoc, este unul dintre monumentele importante ale regiunii noastre, care a fost dat uitării, deși poate depune mărturie cu privire la bogăția culturală a acestor meleaguri. De aceea, este deosebit de important să fie reintrodus în circuitul cultural și turistic al județului”, a declarat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

Prin acest proiect, se are în vedere reabilitarea clădirii castelului, cu o suprafață de cca. 600 mp și o piscină din incintă. Proiectul a fost conceput în așa fel, încât lucrările și soluțiile de reabilitare ale Castelului Mikó să fie realizate la un nivel calitativ superior, cu restaurare integrală, care are numeroase elemente speciale (restaurare integrală a picturii pereților a cinci săli, restaurare lemn – lambriuri, sobe, fațade etc.). Valoarea totală a lucrărilor de reabilitare este de 18,3 milioane de lei, din care aproximativ 7 milioane de lei vor proveni din PNRR.

Autor: Filip Denis
Foto: Consiliul Județean Covasna
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img