Fascinant cum spiritualitatea se întrepătrunde azi cu psihologia pozitivă. Așa a luat naștere și cartea despre fericire.
Dacă în zilele noastre era nevoie de ceva, iată că despre o astfel de carte este vorba. Autorul, Andrei Lorgus, preot și psiholog, spune că această carte este o mărturie despre „ființare”, care poate fi, pentru toată lumea, fericită, în pofida tuturor aspectelor tragice ale lumii: a bolii, suferinței și morții, a urii, a trădării și minciunii.
Iată ce spune însuși autorul despre această fascinantă carte, oportună pentru noi, în aceste zile pline de încercări pe pământ:
„În ea nu veți găsi rețete ale fericirii. În ea nu sunt tehnici sau exerciții ce duc la fericire. Dacă vă interesează fericirea ca obiect ce poate fi aflat, cumpărat, dobândit, meritat, obținut prin cereri sau prin rugăciuni către Dumnezeu, închideți această carte. Dacă sunteți convinși că viața este o tragedie, o „cruce” sau o încercare grea, căreia Făcătorul îl sortește pe orice om, aceasta nu e o carte pentru voi. N-aveți nevoie s-o citiți, n-o să vă pot schimba convingerile. Dar dacă nădăjduiți „mai presus de nîdejde”, cum spun cântările bisericești, că vă așteaptă viața veșnică, fericirea și bucuria, atunci ne vom înțelege”.
Dar ce înseamnă fericirea cu adevărat
Fericirea ține de psihologia pozitivă. Opusul fericirii a fost studiat de către medici, specialiști, preoți etc. Dar despre ceea ce înseamnă fericirea cu adevărat s-a scris foarte puțin. De aici a venit și inspirația lui Andrei Lorgus, autorul minunatei cărți.
„Când omul este fericit, în el devin accesibile …resurse enorme, care pot fi utilizate constructiv. … Fericirea ne permite să ne vedem viața la scară maximă”, spune preotul și psihologul Andrei Lorgus.
Un capitol întreg este dedicat miturilor despre fericire care, rând pe rând, una câte una, sunt demontate și cad precum piesele de domino sub influența analizei de inspirație divină a lui Lorgus.
Autorul definește fericirea în două cuvinte: bucurie activă. Nu este o primire a ceva, ci o zidire, construire a propriei stări, a propriei bucurii:
„Dacă am putea spune, fărțând limba, „activitate și bucurare”, tocmai asta ar fi fericirea”.
Simplu, nu? Iar din punct de vedere divin, totul este deosebit de clar și se rezumă la câteva cuvinte:
„sufletul a fost construit pentru fericire”.
Mai mult decât atât, calea către fericire este drumul spre tine însuți. Și de această dată, iată că totul începe și se termină cu tine, cu mine, cu noi…
Pentru a afla mai multe din cartea dedicată fericirii, nu trebuie decât să o căutăm pe rafurile dedicate literaturii religioase și să o citim în toată profunzimea ei.
Autor: Ligia Beatrice Vasilescu
Foto: Ligia Beatrice Vasilescu